ANNONS
Digitalt verktyg snabbar på byggloven i Uppsala

Digitalt verktyg snabbar på byggloven i Uppsala

annons
ANNONS

Uppsala kommun gör en satsning på effektivisering av bygglovsprocessen. En ny digital funktion för bygglovansökan, Bygglovhjälpen, ska ge snabbare besked i bygglovsärenden.

Bygglovhjälpen är en ny e-tjänst som ska förenkla för privatpersoner och företag som vill bygga. I Bygglovhjälpen ges information om ett visst projekt är bygglovspliktigt eller inte, vilka handlingar som krävs och hur de ska se ut. I e-tjänsten kan man lägga in ärenden som håller på att förberedas men ännu inte skickat in. Bygglovshjälpen berättar om projektet kräver ansökan om lov eller anmälan. Kräver projektet lov eller anmälan ger bygglovhjälpen information anpassad till projektet och det är även möjligt att få stöd för att färdigställa en ansökan eller anmälan och skicka in den. På sikt ska det också bli möjligt att kunna skicka in kompletta bygglovsansökningar och sedan följa ärendet hela vägen till beslut.

–  En stor andel av de ärenden som kommer in till oss i dag behöver kompletteras, med det här verktyget kan vi snabba på beslutsprocessen. Det ska bli både snabbare och rättvisare beslut, säger Yvonne Fredriksson, enhetschef för bygglovshandläggning vid Uppsala kommun, i en intervju med Upsala Nya Tidning.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.