Digitaliseringen av samhället ställer också krav på en ny infrastruktur. När datajätten Equinix bygger ut sitt datacenter i Sköndal handlar mycket om att hitta hållbara energilösningar.
Equinix har etablerat sig på den svenska marknaden de senaste åren. 2016 köpte företaget ett befintligt datacenter i Stockholm av en konkurrent. Sedan dess har verksamheten expanderat och idag äger och driver Equinix datacenter på tre platser i Stockholmsområdet: Sköndal, Bromma och Spånga. Europa och inte minst Sverige är viktiga framtidsmarknader, konstaterar bolagets Sverigechef Maria Sundvall. Hon ser en stadigt ökande efterfrågan på företagets tjänster.
– Coronapandemin har drivit på digitaliseringen, fler och fler jobbar hemma. Men framförallt är det den pågående digitaliseringen av samhället som driver på efterfrågan på våra tjänster. Allt är numera uppkopplat. Digitaliseringen är basen för mycket av vår tillväxt.
Maria Sundvall liknar datacenter med gamla tiders hamnar. I grund och botten är datacenter en handelsplats, men istället för fysiska varor är det ettor och nollor som lastas på.
– Vår verksamhet bygger på att hjälpa företag i deras digitalisering. Våra kunder behöver tillgång till molntjänster och nätverksuppkopplingar för att nå samarbetspartner och kunder över hela världen, säger Maria Sundvall.
Datacenter kritiseras emellanåt för sin höga elanvändning. Maria Sundvall vill gärna nyansera den bilden. Studier från internationella energibyrån IEA visar att datatrafiken idag är tio gånger större än för bara tio år sen, säger hon. Men den totala elanvändningen ligger på samma nivå som för tio år sen, menar hon.
– Equinix jobbar på global nivå för att minimera vår energianvändning, och för att minska vårt koldioxidavtryck. Men jag skulle säga att hela branschen tar frågan på stort allvar.
Energibehovet i ett datacenter domineras av behovet att kyla alla servrar. Equinix jobbar bland annat med att separera varm och kall luft i sina byggnader. Inom branschen kallas det cold isle containment, en strategi som minskar kylbehovet.
Företaget jobbar också med att optimera kylningen, genom att hitta en balans mellan kylning och vad servrarna verkligen behöver.
– Serverutrustningen idag tål lite högre temperaturer än tidigare. Varje grads kylning kostar elförbrukning.
– Vår affärsidé är att göra världen mer digital, att stödja den pågående digitaliseringen, men att samtidigt göra det på ett hållbart sätt med hänsyn till planeten vi bor på, säger Maria Sundvall.