Överskottsenergi från datacenter blir till fjärrvärme

Överskottsenergi från datacenter blir till fjärrvärme

ANNONS

Annons

Överskottsenergin från ett nybyggt datacenter på Västkusten ska återvinnas och generera fjärrvärme genom ett samarbete med Falkenberg Energi.

Hostingbolaget Glesys, som erbjuder cloudtjänster i Oslo, Amsterdam och London, har öppnat Västkustens största datacenter. Satsningen tillsammans med Falkenberg Energi på värmeåtervinning har kapacitet att värma 1 700 villor i kommunen och energin från spillvärmen kan bli 26 GWh årligen, motsvarande 25 procent av Falkenbergs totala fjärrvärmeproduktion.

– Med datacenterindustrins ökande påverkan på klimatet är det viktigare än någonsin att vara så hållbara som möjligt, om det så kräver att gå den extra milen. Att återvinna spillvärmen från våra datacenter är den största insatsen vi kan göra. Genom det tar vi ledarrollen på den nordiska marknaden, säger Glenn Johansson, vd på Glesys.

– Denna typ av tredjepartsleveranser i fjärrvärmenätet är ett jättekliv för värmeåtervinningen i Falkenberg och gynnar såväl miljön som kommuninvånarna, säger Bo-Anders Antonsson, vd Falkenbergs Energi. Genom att ta tillvara på spillvärmen från Glesys serverhallar ökar vi andelen återvunnen energi i vår värmeproduktion. Det är Falkenberg Energis första spillvärmeleverans och den gör att fler kunder i Falkenberg kan få förnybar fjärrvärme.

Magnus Hesselmar, fjärrvärmechef på Falkenberg Energi öppnar slussarna till fjärrvärmenätet.

Sponsrat innehåll från Bygma

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.