Teknik för kraft- och värmehantering effektiviserar norskt datacenter

Teknik för kraft- och värmehantering effektiviserar norskt datacenter

ANNONS

Annons

Vertiv, en global leverantör av kritisk digital infrastruktur och kontinuitetslösningar, och den norska co-location leverantören Green Mountain investerar i avancerad teknik för att ytterligare öka effektiviteten och hållbarheten vid det som redan var ett av världens grönaste datacenter.

I en före detta NATO-anläggning djupt nere i ett berg, använder datacentret DC1-Stavanger förnybar vattenkraft och kyls med vatten från den närliggande fjorden, vilket ger en konstant temperatur på åtta grader celsius året runt. Läget erbjuder en stor fördel när det gäller att utnyttja förnybara energikällor och minimera andelen kylutrustning.

Likt alla datacenter är både avbrottsfri strömförsörjning (UPS) och värmehanteringssystem krav för att kunna upprätthålla optimal driftstid. Efter omfattande research besökte Green Mountain-chefer Vertiv Customer Experience Centers i Italien för att se Vertiv-teknologier i drift och testa prestanda under verkliga förhållanden.

– För Green Mountain är hållbarheten hos produkter och leverantörer en nyckelfaktor när man köper in ny utrustning. Vertivs teknologier är de mest energieffektiva jag har sett, och detta kommer att ytterligare förbättra vårt övergripande hållbarhetsarbete som redan har en extremt hög rating, säger Alexander de Flon Rønning, Green Mountains design- och produktchef. Dessutom är Vertivs system extremt kompakta. Något som spelar roll med tanke på placeringen av datacentret. Med tanke på att vårt datacenter finns i ett berg har vi inga extra rum att tillgå. Vi kunde inte spränga igenom mer av berget för att skapa mer utrymme för datacenterutrustning.

Vertiv Liebert PCW vattenkretsenheter, för en total installerad kylkapacitet på 5 MW, installerades i Green Mountains datacenter. Vertiv valdes också som leverantör av UPS-system för ett annat parallellt projekt som tillhandahöll flera Liebert EXL S1UPS-system, stödda med backup av litiumjonbatterier.

 

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.