Christer Larsson blir Sveriges första riksarkitekt

Christer Larsson blir Sveriges första riksarkitekt

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Boverket anställer tillfälligt Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö, som Sveriges första riksarkitekt.

Christer Larssons tjänst sträcker sig till årsskiftet, eller tills dess ordinarie riksarkitekt är på plats.

– Riksarkitekten är en viktig position för den nya arkitekturpolitiken. Vi vill komma igång med det angelägna arbetet att genomföra Sveriges arkitekturpolitik på Boverket. Rekryteringsprocessen kommer att fortgå, men vi vill ge det den tid som arbetet och tjänsten förtjänar. Därför gör vi nu en tillfällig lösning som omgående kan ge arbetet en inriktning och samtidigt överbrygga tiden för rekrytering, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör.

– Regeringens tydliga intresse för vår gestaltade livsmiljö, där arkitekturen har en central roll, känns mycket stimulerande. Att ge den nya politiken en flygande start är då viktig och jag är hedrad av att vara en del av det arbetet, säger Christer Larsson.

Boverket anställer samtidigt Monica von Schmalensee som kommer att stötta verksamheten. Monica von Schmalensee är i dag ordförande i Rådet för hållbara städer. Boverket ser fördelar med att arbetet genom henne får en tydlig och bra koppling till Rådet för hållbara städer. Samordningen mellan riksarkitekten och ordföranden för Rådet för hållbara städer menar Boverket blir en styrka för genomförandet av Sveriges arkitekturpolitik.

– I vår komplexa tid är det mer angeläget än någonsin att stärka våra processer och planeringsinstrument. Rådet som kopplar till den nya arkitekturpolitiken har rönt stort intresse nationellt och internationellt, säger Monica von Schmalensee.

 

Foto: Sveriges Arkitekter

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.