C.F. Møller vinner arkitekttävlingen om Nya Lunakvarteret

C.F. Møller vinner arkitekttävlingen om Nya Lunakvarteret

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Arkitekttävlingen om utformningen av nya Lunakvarteret i centrala Södertälje är nu avgjord. Juryns val föll på C.F. Møller Architects och deras tävlingsbidrag ”Himlen är vårt tak” i tuff konkurrens med flera andra av nordens främsta arkitektbyråer. 

Vinnaren av arkitekttävlingen tillkännagavs av tävlingsjuryns ordförande Krister Mellström på ett evenemang på tisdagseftermiddagen 26 mars. På plats fanns politiker och medarbetare från Södertälje kommun tillsammans med representanter från Sveriges Arkitekter och det vinnande arkitektteamet från C.F. Møller.

Stark inre karaktär

— Med kloka och modiga lösningar formar Mårten och hans team nya Luna efter platsens underliggande nivåskillnader. Kvarteret öppnas med ljusa, trygga och trivsamma stadsrum som bidrar till en modern stadskärna. Säger Krister Mellström, juryns ordförande och vd på Telge Fastigheter, och fortsätter…

— Ett berg-och-dal-förhållande mellan en högre och en lägre nivå ger också Luna en stark inre karaktär som gjorde intryck på oss i juryn.

Teamet från C.F. Møller  med Mårten Leringe i spetsen tog hem tävlingens finalrunda i konkurrens med några av Nordens mest välrenommerade arkitektbyråer. Med sitt förslag ”Himlen är vårt tak” stod de mot tre andra arkitektteam från White arkitekter, Marge-Karavan-TAM Group, samt världsstjärnan Alison Brooks som deltog tillsammans med svenska BAU och norska LARK.

Annons

Trivsel centralt begrepp

— Vi är otroligt stolta och glada över att få förtroendet att utveckla ett av Södertäljes mest välkända kvarter. Transformationen av Lunakvarteren är ett ambitiöst och framtidsinriktat projekt med höga ambitioner för att skapa trivsel för både människor och vårt klimat. Här kombineras varsamt rivande med byggnation som har låg klimatpåverkan. Vår förhoppning är att transformationen av Luna kan bli en förebild för andra städer i Sverige och Skandinavien, säger Mårten Leringe, Partner, Chairman of the board, Arkitekt sar/msa, C.F. Møller Architects.

Omdaningen av Lunakvarteret är ett av de mest omfattande stadsutvecklingsprojekten i Södertäljes stadskärna någonsin. Som beställare för projektet står Telge Fastigheter som arrangerade arkitekttävlingen tillsammans med Södertälje kommun och Sveriges Arkitekter. C.F. MøllerS vinnande förslag kommer ligga till grund för den nya detaljplanen och Telge Fastigheter har som ambition att anlita dem för hela eller delar av statsutvecklingsprojektet.

Om tävlingen 
Tävlingsområdet Lunakvarteren ligger centralt i Södertäljes modernistiska stadskärna och är en stor och viktig pusselbit i Södertäljes centrum. Fastigheterna inom tävlingsområdet omfattar flera befintliga byggnader. Större delen av bebyggelsen är uppförd i slutet av 1970-talet men även bebyggelse från förra sekelskiftet samt från 1960-talet omfattas. Det finns kulturhistoriskt intressanta byggnader både inom tävlingsområdet och i närområdet.

Om C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, med ett sekel av prisbelönta projekt i Norden och globalt. C.F. Møllers designlösningar skapas metodiskt och holistiskt efter en noggrann analys av det lokala sammanhanget. De är med och skapar nya globala standarder genom att främja en designmetod som integrerar stadsplanering, landskap, arkitektur och design.

C.F. Møller står bakom det prisbelönta Biomedicum i Stockholm för Karolinska Institutet, Värtaterminalen i Stockholm och utvecklingen av Carlsberg Byen i Köpenhamn. Dessutom arbetar C.F. Møller just nu med modernisering och utveckling av Avicii Arena (Globen), Bergens nya multiarena i Norge och det tyska miljöministeriets nya huvudkontor i centrala Berlin.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.