Byggstart för Sveafastigheters femvåningshus i Västerås

Byggstart för Sveafastigheters femvåningshus i Västerås

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Sveafastigheter har byggstartat Najaden i Västerås som består av ett femvåningshus och ett hus på 16 våningar som byggs med klimatförbättrad betong och solceller med energilagringslösningar.

Sveafastigheter har sedan tidigare tre projekt i Västerås. Focken var det första i bolagets historia, och byggdes med mobilitetslösningar, dagvattenhantering och biologisk mångfald i fokus. Sedan byggdes Neptun, Sveriges första stora plusenergihus. I början av 2022 vann Sveafastigheter Kundkristallen för trygghetsboendet Hydran, som har Sveriges nöjdaste hyresgäster i nyproduktion.

– Vi arbetar med att kontinuerligt utveckla, bygga och förvalta hem med erfarenheter från tidigare projekt. I Västerås tar vi exempelvis med kunskap från den forskningsstudie vi genomförde med plusenergihuset Neptun om hur vi kan minska vårt koldioxidutsläpp vid byggnation, säger Viktor Mandel, vd, Sveafastigheter.

Annons

Najaden byggs med klimatförbättrad betong, vilket innebär att restprodukter från industrier blandas in i cementen. I Najaden beräknas koldioxidutsläppet minska med 20 procent i jämförelse om traditionell svensk betong hade använts. Det används också en optimerad stomme, vilket kapar koldioxidutsläppet ytterligare.

– Jag ser fram emot att tillföra ytterligare ett riktigt bra och klimatsmart boende i Västerås. Vi samarbetar tätt med totalentreprenad för att hitta de senaste innovationerna och testa nya lösningar. Najaden är vårt första projekt där vi har energilagringslösningar till våra solceller på taket, säger Suzan Amin, Projektchef för Najaden, Sveafastigheter.

Najadens två hus kommer bindas samman av en grönskande gård. Under gården byggs ett gemensamt garage med plats för bland annat en lådcykelpool för Najadens boende.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.