Byggstart för Ragn-Sells cirkulära bygge

Byggstart för Ragn-Sells cirkulära bygge

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ragn-Sells har nu inlett byggandet av en ny anläggning för att utvinna råvaror ur flygaska från avfallsförbränning.

Den 14 april tog en pyntad grävmaskin det ceremoniella första skoptaget i marken vid Ragn-Sells kretsloppsanläggning Högbytorp i Bro nordväst om Stockholm. Om två år ska den färdiga anläggningen kunna ta emot 150 000 ton flygaska om året, utvinna flera värdefulla ämnen ur askan som i dag är ett farligt avfall och samtidigt ta bort de oönskade ämnena ur kretsloppet.

– Cirkulära lösningar som den här ger minskade utsläpp, skapar jobb och bygger en helt ny svensk exportindustri. Vi är mycket glada att regeringen ser värdet för Sverige och arbetar för att underlätta övergången till en cirkulär ekonomi, säger Mikael Hedström, VD för Ragn-Sells Treatment & Detox.

Anläggningen bygger på Ash2Salt-tekniken, ett världspatent framtaget av Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining. Metoden utvinner kalium och flera andra värdefulla ämnen ur askan, medan miljögifter och andra oönskade ämnen tas bort ur kretsloppet. Sverige producerar varje år 300 000 ton flygaska när avfall energiåtervinns för att ge fjärrvärme och el. Omkring hälften av askan skickas i dag till ett nedlagt kalkbrott på ön Langøya i Oslofjorden. Varken värdefulla ämnen eller gifter tas alltså omhand, och inom några år kommer Langøya-brottet dessutom att vara fyllt och stängas.

– Att lägga flygaska i gamla gruvhål tillhör förra seklet, men hittills har inte svenska kraftvärmeproducenter haft några hållbara alternativ. Nu ser vi fram emot att fortsätta samtalen med branschen kring vår cirkulära lösning som snart är i drift, säger Mikael Hedström.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.