Byggstart för KTH-projekt i Uppsala

Byggstart för KTH-projekt i Uppsala

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Om två år ska Uppsalas allra första toppsmarta lägenheter stå färdiga för inflyttning. Den 17 juni satte fastighetsbolaget Botrygg spaden i marken till bostadsprojektet som görs i samarbete med KTH Live-in Lab.

Kvarteret kommer att bestå av 172 hyresrätter, en förskola och ett café och uppförs i Östra Sala backe i Uppsala kommun. Bygget ingår i ett forskningsprojekt som sker i samarbete med KTH Live-in Lab, där sex av de uppförda lägenheterna kommer att utrustas med det senaste inom infrastruktur och kommunikationsteknik för att möjliggöra studier av hur de boendes levnadsvanor påverkar energiförbrukningen i byggnaden. Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Botrygg och KTH Live-in Lab samt Energimyndigheten.

– De boendes vardagsrutiner har stor påverkan på fastigheters energiförbrukning, men det saknas forskning på hur vi som hyresvärd kan påverka våra hyresgäster till att leva mer klimatsmart, säger Botryggs vd Adam Cocozza.

Att ta reda på hur de boende använder exempelvis vatten och energi blir en viktig parameter i utformandet av kommande generationers resurseffektiva och hållbara boenden, påpekar han.

Annons

– Syftet för vår del är att veta hur vi som bygg- och fastighetsaktör bör bygga och anpassa vårt framtida fastighetsbestånd på ett så klimatsmart och resurseffektivt sätt som möjligt.

I sitt samarbete med KTH Live-in Lab bidrar Botrygg med boendestatistik i syfte att minska bostäders energi- och resursanvändning. Bostäderna i Östra Sala backe kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver och ska stå färdiga för inflyttning under hösten 2021.

Illustration: Botrygg

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.