ANNONS
Forskare ska hitta nya sätt att bygga på KTH:s boendelabb

Forskare ska hitta nya sätt att bygga på KTH:s boendelabb

annons
ANNONS

Mer resurseffektiva byggnader står i fokus på nya boendelaboratoriet KTH Live-In Lab.

Det nya labbet börjar byggas i början av maj och föreståndaren Jonas Anund Vogel berättar mer om framtida forskningsmöjligheter. Bland annat står resursanvändningen kopplat till produktion av och tjänster i bostäder i fokus. KTH har fått total bygglovsbefrielse i forskningssyfte för det nya labbet vilket öppnar för möjligheten att experimentera och utvärdera, menar Jonas Anund Vogel.

– Denna enkla åtgärd ger oss en möjlighet att simulera framtidens boende. Vi lever i en tid där hundratusentals nya bostäder måste produceras inom loppet av några år. Hur ska vi göra det möjligt? Vissa förespråkar mindre yta och halverad boyta per ny lägenhet ger förstås ungefär dubbelt så många bostäder. Men är halverad boyta möjlig? Det kan vi testa i vår bygglovsbefriade labbmiljö. Vad är effekterna av det? Är halverad boyta önskvärd? Det kan vi forska kring, säger Jonas Anund Vogel.

Källa: KTH

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.