ANNONS
Tyresö bygger nytt för en hållbar livsstil

Tyresö bygger nytt för en hållbar livsstil

annons
ANNONS

I år påbörjas byggandet av 76 ungdomslägenheter och cirka 200 kommunala hyresrätter i Tyresö.

Flera nya byggprojekt pågår just nu i Tyresö, under den närmaste tioårsperioden kommer ungefär 3 000 nya lägenheter att byggas. Bara i år påbörjas byggandet av 76 ungdomslägenheter, som kommer att passivhuscertifieras, och cirka 200 kommunala hyresrätter i kommunen.

Det största projektet är en ny stadskärna med upp till tusen lägenheter för en hållbar livsstil. Vid sidan av den blivande nya stadskärnan byggs också Tyresö Trädgårdar som kommer att innehålla både hyres- och bostadsrätter.

Naturligare mötesplats

Målet för den nya stadsdelen är att hela Tyresö centrum ska bli en naturligare mötesplats, ett offentligt rum med urbana kvaliteter, en plats att vistas och trivas på. Genom att komplettera handel och fritidsaktiviteter med ett tätt, nära och blandat boende skapas ett livskraftigt centrum. Bostäderna ska ha olika uttryck, typ och upplåtelseform. Innan jul avgjordes etapp 1 av markanvisningstävlingen för Norra Tyresö Centrum där det kommer att byggas 119 hyreslägenheter, cirka 100 bostadsrätter och flera nya kommersiella lokaler. Det blir Botrygg som får bygga det nya 16-våningshuset, ritat av arkitektfirman Semrén+Månsson.

Etapp 1 omfattar också ett kvarter med fem-sex våningar höga byggnader med kommersiella lokaler i bottenvåningen och därmed mer typiska för den karaktär som den nya stadskärnan kommer att få. Link Arkitektur ritade det förslag som gav Strabag rätten att bygga halva kvarteret. Andra halvan byggs av Småa, Joliark ritade.

– Det är bra för Tyresö att stora centrumomvandlingen nu blir verklighet och att vi valt vinnare för etapp 1. Att vi redan i första etappen bygger så många hyresrätter är extra roligt, vi vill ha varierade upplåtelseformer. Nu ska det bli spännande att fortsätta arbetet med att bygga ett nytt och modernt Tyresö och ersätta 60-tals betongen, säger Fredrik Saweståhl, kommunstyrelsens ordförande (M).

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.