ANNONS
Småa och Rikshem bygger i Ulleråker

Småa och Rikshem bygger i Ulleråker

annons
ANNONS

Byggföretagen Småa och Rikshem har fått de första markanvisningarna i Ulleråker, Uppsala, där 7 000 nya bostäder ska byggas.

Stadsdelen ligger på Uppsalaåsen, söder om stadskärnan och väster om Fyrisån, och ska göras om till en ny hållbar stadsdel med nya butiker, restauranger, arbetsplatser och 7000 nya bostäder. Erik Pelling (S) ordförande i mark- och exploateringsutskottet, MEX, gick nyligen ut med vilka byggföretag som valts ut för att påbörja byggprocessen av de nya bostäderna. Kommunen har bestämt sig för Småa och Rikshem vars byggkoncept man anser förverkligar de visioner som kommunen har för Ulleråker om social och ekologisk hållbarhet.

– Det känns spännande att äntligen kunna presentera de byggföretag som är först ut i Ulleråker. Vi kommer att få se några av Uppsalas första flerfamiljshus helt i trä och dessutom en blandning av hyresrätter och bostadsrätter. Det blir även ett LSS-boende, berättade Erik Pelling under en pressträff.

Rikshem, som sedan tidigare har ett intentionsavtal med kommunen om att bygga hyresrätter, kommer att bygga hus helt i trä.

–Vi är stolta över att ha fått förtroendet att vara med och förverkliga Uppsala kommuns vision för ett av landets största byggprojekt. Vi bygger mycket i trä och i Ulleråker passar det extra bra med fastigheter i trä dels ur hållbarhetsaspekt men också då området idag innehåller vackra tallar, samma träslag som vi bygger i, och som vi vill att husen ska smälta in bland, sa Erik Hävermark, chef projektutveckling, Rikshem.

Rikshem-bygger-i-Ulleråker

Rikshems planerade bygge i Ulleråker.

Småa har tidigare vunnit flera markanvisningar i Uppsala.

–För oss är det ett hedersuppdrag att vi får vara först ut med att bygga i Ulleråker och därmed sätta nivån för hur ett av Uppsalas största stadsutvecklingsområde utformas med hänsyn till ett bra och ekologiskt hållbart boende, sa Helena Busck, regjonchef för Småa i Uppsala.

Byggstart för första bostäderna beräknas till sommaren 2017 och första inflyttning blir redan under 2018. Såväl hyresrätter som bostadsrätter ska byggas.

Illustration: Småa/Utopia Arkitekter

 

LÄS MER: Uppsala sätter ribban högt

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.