Boverket föreslår råd för utvecklad nationell planering

Boverket föreslår råd för utvecklad nationell planering

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Boverket föreslår i en ny rapport till regeringen att ett nationellt råd för samhällsplanering inrättas.

Rådet får ansvar för två viktiga funktioner: arena för samverkan mellan statliga myndigheter och forum för dialog mellan planeringsaktörer. Förslaget har tagits fram på uppdrag av Miljömålsrådet. Boverket har lett arbetet i nära samverkan med tio statliga myndigheter och landets länsstyrelser.

Målet med Miljömålsrådets arbete har varit att ta fram förslag på hur en nationell planering kan utvecklas i Sverige samt former och funktioner för detta. Miljömålsrådet ser behovet av nya sätt att samordna nationell planering, samverka mellan planeringsnivåerna och hantera komplexa frågor för att på så sätt bidra till en omställning och utveckling av samhället. I den rapport som Boverket nu skickar till regeringen föreslås en grundstruktur till ett ramverk för nationell planering, bestående av ett råd för samhällsplanering, en arena för samverkan mellan statliga myndigheter samt ett forum för dialog mellan planeringsaktörer.

Annons

Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket, anser att det finns brister i dagens planeringssystem som kan överbryggas genom ett nytt sätt att planera.

– Konkurrensen om marken ökar i samhället och fler frågor behöver idag ses och hanteras utifrån ett nationellt perspektiv. Vi statliga myndigheter behöver utveckla bättre former för samverkan och bli bättre på att ta fram gemensamma underlag och analyser utifrån ett helhetsperspektiv. Vi vill underlätta för regioner och kommuner genom att ha en tydlighet i de nationella målen och intressena för att underlätta avvägningar, säger Anders Sjelvgren.

– Vår förhoppning är att med förslaget som grund få vidareutveckla denna samverkan genom att regeringen inrättar ett råd för samhällsplanering. Ambitionen är att fortsätta bygga upp en nationell planering som vi kan vara stolta över i Sverige och som hjälper oss i arbetet med den omställning som är nödvändig, säger Anders Sjelvgren.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.