Bjelin satsar på härdade trägolv med världens största golvfabrik

Bjelin satsar på härdade trägolv med världens största golvfabrik

ANNONS

Annons

Pervanovo Invest AB, moderbolaget i företagsgruppen där Bjelin ingår, har tagit beslutet att investera i en högteknologisk produktionsanläggning i Kroatien.

Utvecklingen av Bjelins härdade trägolv Woodura görs i samarbete med systerbolaget Välinge Innovation AB. Den nya fabriken Ogulin 2 uppförs i anknytning till parkettgolvsfabriken Ogulin 1 i staden Ogulin, Kroatien. Fabrikens produktionsvolym kommer att öka stegvis från och med år 2023 och när Ogulin 2 står helt klar år 2027 blir den världens största trägolvsfabrik med en produktionskapacitet som överstiger 20 miljoner kvm golv per år.

I fabriken ska de olika golvkomponenterna träpulver, ytbehandlingar och kärnmaterialet tillverkas. Råvaran som krävs för produktionen kommer till stor del från träspill från Bjelins andra fabriker i Kroatien.

– Jag är väldigt nöjd med att vi efter tio år av hårt fokus och stora utvecklingskostnader är redo att skala upp den träpulverbaserade produktionen och introducera nästa generations trägolv – det härdade träet, som är både kostnadseffektivt och miljövänligt att producera, säger Darko Pervan, CEO, Pervanovo Invest AB.

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.