Atrium Ljungberg prisas för hållbar stadsutveckling

Atrium Ljungberg prisas för hållbar stadsutveckling

ANNONS

Annons

Nacka kommun tilldelar fastighetsbolaget Atrium Ljungberg den nyinstiftade utmärkelsen för hållbar stadsutveckling. Företaget prisas för sitt arbete som kommunen menar har bidragit till att göra Sickla till en av Stockholmsregionens mest hållbara stadsdelar.

Utmärkelsen för hållbar stadsutveckling inrättades i år på initiativ av kommunalrådet Cathrin Bergenstråhle (M). Det var också Cathrin Bergenstråhle som delade ut priset vid en ceremoni i Nacka stadshus på tisdagen.

– När Nacka kommun växer och utvecklas ska det göras långsiktigt, hållbart, nyskapande och innovativt. Atrium Ljungberg arbetar på ett sätt som inspirerar andra att följa i deras spår, säger hon.

Solcellsinstallationer och odling i container

“Atrium Ljungberg får utmärkelsen på grund av sitt ambitiösa arbete med att integrera ekologiska och sociala dimensioner i stadsutvecklingen i Nacka. Genom ett aktivt samarbete med lokala företag och entreprenörer bidrar Atrium Ljungberg till att skapa en av Stockholmsregionens mest hållbara stadsdelar. Det är ett arbete som sprider ringar på vattnet och inspirerar andra att göra insatser för att skapa ett hållbart stadsbyggande,” lyder en del av juryns motivering.

I Sickla har Atrium Ljungberg installerat 4500 kvadratmeter solceller som beräknas producera 550 000 kilowattimmar per år, motsvarande energibehovet för att köra en elbil 75 varv runt jorden. Solcellsanläggningen är en av de största i Sverige. Laddplatser för elbil finns i garage till hyresgäster och publikt där besökaren laddar med en Swishbetalning. Genom ett samarbete med Cubegreens odlas också grönsaker hydroponiskt i en container. Under våren har den första skörden levererats till lokala restauranger och butiker i Sickla.

– Det är glädjande att vi uppmärksammas för vårt långsiktiga hållbarhetsarbete. Som stadsbyggare är det nödvändigt att tänka hållbart i allt vi gör, både i närtid och när vi utvecklar för framtiden. I Sickla är vi inne i en intensiv fas där vi bygger såväl bostäder som hotell och vårdhus samt projekterar för ett stationshus för den kommande tunnelbanan i Sickla. Vi utvecklar våra platser för att människor ska vilja leva, arbeta och bo under lång tid och lägger även vikt på social hållbarhet i vårt arbete, säger Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.

Totalt fyra projekt nominerades till utmärkelsen. I anmälan fanns alternativet att kryssa för vilka av de tre hållbarhetsdimensionerna social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet som de nominerade projekten bidrog till. Förutom Atrium Ljungberg nominerades Älta kretsloppscentral, 130 Nackabor i vintercykelprojektet och projektet Hållbara utemiljöer. Vinnaren utsågs av en jury bestående av politiker i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg (tv) tog emot Nacka kommuns utmärkelse Hållbar stadsutveckling som delades ut av kommunalrådet Cathrin Bergenstråhle (M). Foto: Ann Thafvelin Nacka kommun

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.