Stockholm får världens största trästad

Stockholm får världens största trästad

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Störst och högst är populära slagord när ett nytt bostadskvarter ska marknadsföras. I denna anda lanseras nu Atrium Ljungberg Wood City, som ska bli världens största stadsbyggnadsprojekt i trä med sin yta av 250 000 kvadratmeter.

Första spadtaget planeras att tas 2025 och de första husen förväntas stå klara 2027. Atrium Ljungberg hoppas nu att projektet i Sickla ska bli ett internationellt skyltfönster för hållbart byggande och demonstrera svensk innovationsförmåga när den är som bäst. Det nya området med 7000 kontorsplatser och 2000 bostäder utlovas erbjuda en pulserande, urban miljö med en mix av arbetsplatser, bostäder, restauranger och butiker.

– Det här är inte bara ett viktigt steg för oss som företag, utan en historisk milstolpe för svensk innovationsförmåga. Stockholm Wood City manifesterar vår framtid. Från hyresgästerna finns en stark efterfrågan på nytänkande hållbara lösningar som vi möter med det här projektet”, säger Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg.

Många fördelar med träbyggnader

Aktörerna bakom projektet lyfter att fördelarna med träbyggnader är många, både för miljön och för människors hälsa och välmående. Flertalet forskningsstudier visar att träbyggnader ger bättre luftkvalitet, minskar stress, ökar produktiviteten och lagrar koldioxid under hela tiden de är i bruk.

Utöver träbyggnationen vill Atrium Ljungberg med projektet också bidra med andra miljövinster. Kontorsfokuset är ett sätt att möta underskottet på arbetsplatser söder om Stockholms innerstad och därmed också korta pendlingstiderna för fler. Projektets klimatpåverkan minimeras med hjälp av egenproducerad, lagrad och delad energi.

– Vår bransch lämnar stort avtryck och det är viktigt för oss att göra en positiv skillnad på både kortare och längre sikt. Vi vill skapa en miljö där våra kunder, de som kommer att bo och arbeta här, kan vara delaktiga i utvecklingen och utformningen av framtidens stad, säger Annica Ånäs.

Fakta om Stockholm Wood City:

• 250 000 kvadratmeter bruttototalyta

• 7 000 kontorsplatser
• 2 000 bostäder

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.