Återanvänt material allt mer populärt val till villafasad

Återanvänt material allt mer populärt val till villafasad

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Växter som växer vertikalt, stora glaspartier och återanvänt är de tre starkaste fasadtrenderna som förutspås av arkitekter inom de närmsta tio åren. Det visar Cembrits årliga undersökning.

Varje år genomför materialtillverkaren 100 arkitekter via undersökningsföretaget PFM Research om materialtrender. 2019 års undersökning visar att arkitekter tror starkt på återanvänt material på fasader inom det närmsta decenniet.

– Återanvänt material seglade direkt in på en förstaplats i årets undersökning. Hållbarhet, miljö och cirkulär ekonomi är fokus hos såväl kunderna som branschen, kommenterar Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit.

På plats två kommer stora glaspartier följt av växter som växer vertikalt. Materialkombinationer och underhållsfria material förutspås också vara populära val till fasaderna.

Trä i materialtoppen

När det kommer till det material som arkitekterna tror blir mest eftertraktat ligger träpanel i topp, tätt följt av tegel och fibercement. En stark trend är också fasader som innebär mindre tid och resurser som läggs på underhåll. Puts, träpanel och plast/komposit är de material som anses ge mest problem under 50 år.

– Trä är ett omtyckt material som till viss del utmanas av de mer underhållsfria materialen tegel och fibercement. Allt fler vill slippa ta hand om sin fasad på grund av jobb och kostnader. Underhållsfri fasad är också ett måste vid till exempel gröna växtväggar, där man inte kommer åt fasaden för till exempel ommålning, säger Anna Ranow.

 

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.