Arkitektbolaget utsedd till Årets Formbärare

Bostadsprojektet Stora Vallen. Foto: Åke E:son Lindman

Arkitektbolaget utsedd till Årets Formbärare

ANNONS

Annons

Svensk Form Småland har utsett Arkitektbolaget till Årets Formbärare 2021. Arkitektbolaget prisas för sitt långsiktiga och medvetna arbete med gestaltad hållbarhet samt djärv och nyskapande arkitektur.

Varje år delar Svensk Forms regionala föreningar ut priser till aktörer som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och design på lokal nivå. Priset delas ut på föreningens födelsedag den 6 oktober och under onsdagen stod det klart att årets småländska vinnare blir Arkitektbolaget.

Under mer än 25 år har kontoret ritat trähus och varit en viktig del av Växjö stads ledande roll inom träbyggande och stadsdelen Välle broar. Från de då högsta flerbostadshusen i trä i Sverige när Limnologen invigdes 2009 till den nyligen avslutade etappen Vallen med blandad bostadsbebyggelse från niovåningshus till radhus. Arkitektkontoret ligger också bakom träbyggnader i korslimmat trä som Vidakoncernens kontor i Alvesta, Micropower batterifabrik i Växjö och Södra skogsägarnas nya fabriksanläggning i Värö till mera småskaliga projekt som enskilda villor och enkla övernattningsbodar.

I motiveringen står bland annat att Arkitektbolaget med ”ett småländskt perspektiv och en egen karaktär sedan länge utgör en viktig aktör inom träbyggandet i regionen”. Föreningen lyfter också det estetiska som utöver hållbarhetsperspektivet alltid är centralt i företagets arbete. “Det är uppenbart att nyttan, hållbarheten och skönheten står i fokus,” står det i motiveringen.

– Det är oftast funktion och teknik som ligger i fokus när det gäller byggnader så det känns självklart jättekul att uppmärksammas för det estetiska perspektivet. Att kombinera dessa saker – hållbarhet, funktion och design är något som genomsyrar hela vår verksamhet. Motiveringen och priset sätter fingret på allt vi strävar efter, säger Arkitektbolagets Kristina Bornholm.

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.