Arbetsmiljö vid återbruk studeras i nytt forskningsprojekt

Arbetsmiljö vid återbruk studeras i nytt forskningsprojekt

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Forskare från IVL, Luleå tekniska universitet, och Uppsala universitet ska studera arbetsmiljön inom återbruk av bygg- och textilavfall. Målet är att hitta lösningar som både ökar återbruket och säkerställer en bra arbetsmiljö.

Byggsektorn och textilbranschen står för en stor del av Sveriges koldioxidutsläpp – med en potential att återbruka betydligt mer av det avfall som förbränns. Det är också två industrier som lämnar en del att önska när det kommer till arbetsmiljön, säger Johan M. Sanne, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

– I byggbranschen är det till exempel vanligt att stora företag lägger ut jobb på mindre företag som inte alltid har koll på arbetsmiljö och risker. De som demonterar fönster kan stöta på PCB, utan att känna till riskerna.

Annons

Han leder det nystartade projektet i samarbete med forskare från IVL, Luleå tekniska universitet, och Uppsala universitet. I projektet vill man  engagera arbetsmarknadens parter och offentliga aktörer för att skapa goda förutsättningar för hållbara affärsmodeller som både gynnar miljön och ett arbetsliv som främjar lärande och trygghet på arbetsplatserna.

– Vi utvecklar ett koncept för hållbara affärsmodeller där vi tittar både på hur återbruket kan öka samtidigt som ett effektivt arbetsmiljöarbete säkerställs, säger Johan M. Sanne.

Projektet, som pågår fram till oktober 2023, finansieras av forskningsråden Forte och Formas och kommer att få stöd från bland annat återbruksarenan Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.