Arbetet med H+ tilldelas Avlopps- och kretsloppspriset 2018

Arbetet med H+ tilldelas Avlopps- och kretsloppspriset 2018

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nu belönas Helsingborgs stad, NSVA och NSVA:s forsknings- och utvecklingsansvarig Marinette Hagman med Avlopps- och Kretsloppspriset 2018. Priset delas ut i samband med den nationella konferensen Vatten Avlopp Kretslopp i Gävle.

I den nya stadsdelen Oceanhamnen i Helsingborg byggs ett sorterade avloppssystem. Där kommer vattnet från vakuumtoaletter samt bad-, dusch- och tvätt respektive matavfall att ledas bort i tre separata ledningar. Det ska sedan tas om hand i nybyggda anläggningar för att kunna användas för biogasproduktion, växtnäringsåtervinning och värmeåtervinning. En lösning som enligt Öresundskraft beräknas spara cirka 800 ton klimatgaser årligen.

Den 22 mars kommer Helsingborgs stad, Nordvästra Skånes vatten (NSVA) och deras forsknings- och utvecklingsansvarig Marinette Hagman att få ta emot Avlopps- och kretsloppspriset för sitt arbete med Oceanhamnens avloppssystem.

– Det känns verkligen kul. Priset är en bekräftelse på att allt arbete som vi har lagt ned uppskattas av många. Jag hoppas att vi i Helsingborg kan inspirera andra samtidigt som vi bidrar till att utvecklingen tar ett litet steg framåt mot mer hållbara systemlösningar, säger Marinette Hagman i ett pressmeddelande.

Juryns motivering lyder:

Helsingborgs Stad och Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA) bygger genom stadsförnyelseprojektet H+ i Helsingborg Sveriges första kommunala system med vakuumuppsamling av klosettvatten i tät urban miljö för näringsåterföring till produktiv mark. Projektet genomförs med en gemensam vision och i nära samarbete med stadens planeringsavdelning och andra kommunala bolag. NSVA:s arbete med att utreda och planera för, och informera bl.a. byggherrarna om, ett sorterande avloppssystem har gett mycket kunskap om framtidens hållbara VA-försörjning vilket är av stort värde för kommuner och aktörer i Sverige och internationellt. Kunskapen täcker många aspekter, som teknisk utveckling och juridik, och även tvärvetenskaplig och tvärinstitutionell samverkan. NSVA med Marinette Hagman i spetsen har utvecklat arbetssättet och aktivt delat med sig av lärdomar och erfarenheter. Marinette arbetar brett, konstruktivt, engagerat och med stort kunnande för att testa bättre kretsloppslösningar – allt från nya processlösningar på reningsverk till nya systemlösningar som i H+. Arbetet med H+ är banbrytande och genom det tar hela Sverige ett stort kliv närmare ett rent kretslopp av näring mellan stad och land.

Foto av Marinette Hagman: Studio-e.se/Rickard

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.