Ny redovisning ska påskynda bostadsrättsföreningars hållbarhetsarbete

Kvinna laddar elbil

Ny redovisning ska påskynda bostadsrättsföreningars hållbarhetsarbete

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

HSB Stockholm lanserar nu en ny typ av hållbarhetsredovisning för bostadsrättsföreningar. Syftet med detta är att inspirera styrelser och boende till ett systematiserat och målbaserat arbete, där alla delar av hållbarhetsperspektivet vägs in. 

– De flesta bostadsrättsföreningar efterfrågar vägledning för att utveckla sitt hållbarhetsarbete. Redovisningen är ett konkret hjälpmedel för att lyfta blicken och systematiskt arbeta för att skapa ett ännu bättre boende, säger Anna Bengtsson, hållbarhetschef HSB Stockholm.

Redovisningen, som tagits fram tillsammans med HSB Stockholms medlemmar, ska både uppmuntra och underlätta för styrelser att arbeta långsiktigt med alla delar av hållbarhetsperspektivet. Med olika kategorier såsom energi, avfall, utemiljö, resor, upphandlingar, samt det ekonomiska och sociala perspektivet, är hållbarhetsredovisningen en del av föreningens bokslut och årsredovisning.

Netto-noll klimatpåverkan

– Har man som förening inte utsett någon som ansvarar för hållbarhetsfrågor är det hög tid att göra det. Tydliga mål och ansvar skapar struktur och tempo, vilket redovisningen bidrar till. Dessutom blir det nu enklare för boende och även bostadsköpare att följa föreningens hållbarhetsarbete, och därmed bli bättre kravställare, säger Anna Bengtsson.

Idag står bygg- och fastighetssektorn för cirka 35 procent av Sveriges totala energianvändning, och över 20 procent av koldioxidutsläppen. Enligt HSBs nya klimatmål ska organisationen ha netto-noll klimatpåverkan genom hela värdekedjan år 2040. Det innebär att klimatpåverkan beräknas för alla verksamheter och skeenden – även bostadsrättsföreningarnas energianvändning.

– HSB behöver tydligare driva på bostadsrättsföreningars gröna omställning. Vi har ett stort ansvar, men också stora möjligheter. Redovisningen är en del i det arbetet, avslutar Anna Bengtsson.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.