Lindbäcks bygg har tillsammans med PiteEnergi startat ett projekt där man testar sensorer för att övervaka produktutvecklingen hela vägen från produktion, transport till montering av husen.
Lindbäcks Bygg bygger flerbostadshus med en industriell byggmetod, de producerar volymer i fabrik, volymerna monteras sedan samman till flerbostadshus direkt på byggplatsen. Via uppkopplade sensorer och PiteEnergis sensornät kan man nu övervaka hela byggprocessen i Lindbäcks fabrik. Genom att bygga in sensorer i husens stommar håller man koll på fuktnivåerna i materialet och kan därmed agera tidigare om ett problem skulle uppstå.
– Den nya tekniken gör att vi kan säkerställa ”teorin i praktiken” rent kvalitetsmässigt. Den här nya tekniken ger oss full kontroll oavsett var modulen befinner sig, i vår fabrik i Piteå eller på en lastbil någonstans i Sverige, säger Lars Oscarsson, produktutvecklare, Lindbäcks bygg.
Tekniken bakom PiteEnergis sensornät kallas LoRaWAN vilket är en standardiserad teknik inom IoT (Internet of things). Alla sensordata samlas in och hanteras i Sensatives molntjänst, analyseras, bearbetas vidare, och delas med de olika projektdeltagarna i realtid.
– Sensative har lång erfarenhet av sensorutveckling och IoT-teknik, framför allt som leverantör till smarta hem, smarta fastigheter och smarta städer. Vi har idag levererat 150 000 sensorer globalt och har en dominerande ställning som plattformsleverantör till Sveriges kommuner och deras smarta-städer-projekt, säger Mats Pettersson, vd för Sensative. Detta är ett speciellt spännande projekt då vi undersöker och utvecklar ett helt nytt användningsområde för vår populära vattenläckagesensor.
Camilla Bength
Kanske intressant att läsa
/Carina