Lindbäcks bygger bostäder för unga vuxna i Rosendal

Illustration: Tengbom

Lindbäcks bygger bostäder för unga vuxna i Rosendal

ANNONS

Annons

Lindbäcks Bygg ska leverera 162 bostäder åt Samhällsbyggnads-bolaget, SBB och konceptet Alive Bostad.

– Affärsmodellen riktar sig till målgruppen unga vuxna med genomgående hållbarhetslösningar som 30 procent lägre hyra, många grönområden och hus byggda i trä, berättar David Jonsson, affärsområdeschef Lindbäcks Bygg.

Alla hus byggs i trä och hela kvarteret i Rosendal kommer att ha en gemensam gårdsyta med mycket grönska, träd och buskar som gynnar biologisk mångfald. I två av de tre husen kommer det att finnas inomhusparkeringar för cyklar.

– Det känns väldigt roligt att bygga i ett nytt område där all infrastruktur redan är klart; vägar, parker och omkringliggande miljöer är jättefina. Kommunen har gjort det bra, hyresgästerna får flytta in i ett färdigt kvarter från dag ett, säger David Jonsson.

Fördelningen av Alives lägenheter i Rosendal kommer att ske via lottningsförfarande för lika möjlighet. Partners i projektet är förutom Lindbäcks bygg och Samhällsbyggnads-bolaget också Tengbom arkitekter och Uppsala universitet. Alive-konceptet kommer kontinuerligt att följas via forskning vid Uppsala universitet.

– För Tengbom är det här ett steg i rätt riktning. Det ligger helt i linje med våra hållbarhetsmål, och särskilt med målen att utveckla och skapa särskilt ekonomiskt tillgängliga och hållbara bostäder. Projektet går också hand i hand med vårt åtagande i Uppsala Klimatprotokoll där målet är att Uppsala ska vara klimatneutralt 2030, säger Ivana Kildsgaard, hållbarhetschef på Tengbom.

Alive Bostad AB är ett nystartat konceptbolag. Affärsidén går ut på att erbjuda hållbara kvalitetslägenheter med hög standard till unga vuxna i åldrarna 18–35 år med 30 % lägre hyra. Konceptet fokuserar på tillväxtregionerna över hela Sverige. Fastighetsutvecklaren Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, kommer ha det långsiktiga ägandet av fastigheterna.

– Vi behöver hitta en affärsmodell som erbjuder lägre boendekostnader och mindre risk för unga. En boendeform som även möjliggör ett aktivt sparande för en tryggare framtid. Vi har skapat Alive Bostad just för det, säger Fredrik Wallman vd och grundare av Alive Bostad.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.