Nationell kontrollinsats avslöjar farlig arbetsmiljö på byggen

Nationell kontrollinsats avslöjar farlig arbetsmiljö på byggen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En myndighetsgemensam insats som nyligen genomfördes mot byggbranschen visar att nära hälften av byggföretagen hade brister i arbetsmiljön. Kontrollerna avslöjade även ett flertal personer som saknar rätt att arbeta i Sverige.

Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Polisen har under de senaste två veckorna genomfört oanmälda inspektioner vid ett 60-tal byggarbetsplatser runtom i landet med flera olika entreprenörer. Hos cirka 50 av de drygt 100 företag som inspekterades ute på byggen upptäcktes brister i arbetsmiljön. Det rör sig om bristande fallskydd men även hantering av kemikalier, farliga maskiner och arbetstagare som riskerar att andas in ohälsosamt damm.

– Vi har fått ge påfallande många förbud mot arbete på hög höjd, där det har saknats fallskydd och finns en omedelbar risk att falla ner. Det är upprörande och lite förvånande att de här företagen inte förstår bättre än så. Ingen ska behöva skadas eller dö av sitt arbete, säger Arne Alfredsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket ställde också krav på åtgärder mot smittspridning med anledning av pandemin.

Permitterad restaurangpersonal

När polisen kontrollerade cirka 200 personer och upptäcktes minst 25 personer som saknade rätt att arbeta i Sverige.

– Den här gången var det flera arbetare från Ukraina som saknade tillstånd att arbeta här, mycket tyder på att det är organiserat. Byggbranschen har en stor mängd underentreprenörer och den här insatsen visar att det finns problem. Därför är det viktigt att vi myndigheter fortsätter att jobba tillsammans för att störa de oseriösa företagen från flera håll, säger polisöverintendent Per Wadhed från Polismyndigheten.

LÄS MER: Dags för en rättvis byggbransch

Nära 40 procent av de företag som Skatteverket kontrollerade hade brister i personalliggaren, där alla som är verksamma på ett bygge ska registreras.

– Inte sällan upptäcker Skatteverket också att bidrag betalats ut till vissa företag. På en restaurang upptäcktes personal som var korttidspermitterade. Normalt arbetar de i restaurangrörelsen, men vid kontrollen var de sysselsatta med renoveringsarbete. Detta ligger inte i linje med tanken kring de stödåtgärder som betalas ut till följd av pandemin, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket.

Foto: Arbetsmiljöverket

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.