Ny rapport: Stora hyreshöjningar med marknadshyror

Ny rapport: Stora hyreshöjningar med marknadshyror

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

På uppdrag av Hyresgästföreningen har Ramböll räknat på hur fri hyressättning på marknaden skulle påverka hyresnivåerna. Resultatet visar på höjda hyror i storstadsregioner som Stockholm och Göteborg med dubblerade hyror i vissa fall men även ökade hyror utanför storstäderna.

För att få fram en prisbild som visar en marknadsmässig nivå på hyror i respektive ort har beräkningar gjorts utifrån priser på bostadsrättsmarknaden. Ramböll har på så sätt kunnat fånga hur den fria marknaden värderar olika bostäders karaktäristik. Som grundnivå eller benchmark för vad som är den marknadsmässiga hyresnivån har presumtionshyror använts.

Annons

Rapporten visar, enligt Hyresgästföreningen, att hyrorna skulle öka i storstadsregioner och tillväxtstäder i ett scenario med fri hyressättning. De högsta hyreshöjningarna skulle ske i Stockholms och Göteborgs kommun. Båda kommunerna har stadsdelar där hyran skulle höjas med 50 procent för en genomsnittslägenhet på två rum och kök, säger Martin Hofverberg, Hyresgästföreningens chefsekonom. Även i Halmstads kommun skulle marknadshyran innebära en hyreshöjning på 31 procent. I Helsingborg skulle ökningen ligga på 24 procent.

-Med den här rapporten kommer nödvändig kunskap som jag hoppas att politiker och opinionsbildare tar till sig. En återkommande uppfattning bland förespråkarna för marknadshyror har varit att det skulle medföra hyresjusteringar som begränsades till innerstadsområden. Detta antagande punkteras av Rambölls undersökning. Med marknadshyror blir det också hyreshöjningar utanför innerstaden och bortom storstadsområdena, säger Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.