3XN ritar klimatpositivt hotell på Bornholm

3XN ritar klimatpositivt hotell på Bornholm

ANNONS

Annons

Danska arkitektkontoret 3XN och företagets forskningsavdelning GXN får i uppdrag att rita tillbyggnaden av Hotel GSH, Green Solution House, i Rønne.

Hotellet kommer att byggas, kläs och isoleras med trä, vilket är unikt inom danskt kommersiellt byggeri. Ursprungshotellets arkitekter från 3XN och GXN är åter anlitade för även detta ombyggnadsprojekt, som utmärker sig inom ett par områden till. Bland annat genom att använda avfallsprodukter från själva byggnaden – så kallade fräsar – till möbler och ytor. Dessutom används sticklingar från Bornholms granitbrott i konferensrummet, vilket även hjälper till att reglera temperaturen då granit tål både värme och kyla. Dessutom används enbart naturlig ventilation via takfönster och öppna ytor, vilket helt eliminerar behovet av mekanisk ventilation. Slutligen kan alla komponenter av byggnaden återvinnas istället för att rivas och kastas som i konventionella byggprojekt.

– Det är en dröm att få arbeta med en utvecklare som är fullständigt kompromisslös i sitt förhållningssätt till hållbarhet och cirkulär ekonomi. På så sätt är utmaningen med projektet att göra det omöjliga möjligt. Förutom att skapa grunden för ett framgångsrikt företag hoppas jag att byggnaden kan bidra till att visa fram träkonstruktions potential. För att vi i Danmark ska kunna uppnå våra klimatmål måste byggbranschen tänka och agera annorlunda och därför finns det ett stort behov av fyrprojekt som detta, säger Kasper Guldager, arkitekt och chef för GXN-delen av 3XN.

Del i undervisning

Projektet till att bli en del av undervisningen hos danska ingenjörsstudenter. Detta görs på initiativ av konsultteknikföretaget AB Clausen, vars kompetensansvariga Jacob Ettrup bidrar med kunskap om hotellbyggandet och lär framtidens ingenjörer på DTU i Lyngby. Hans avsikt är att använda byggprojektet som ett riktmärke för framtidens hållbara konstruktioner.

Byggandet av det nya tillbyggnadsprojektet på Hotel GSH påbörjas under hösten och beräknas vara klart före sommaren 2021.

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.