ANNONS
275 miljoner att söka för projekt inom hållbart byggande

275 miljoner att söka för projekt inom hållbart byggande

annons
ANNONS

Från och med den 1 augusti kan företag och organisationer ansöka om bidrag hos Boverket till projekt som främjar innovativt och hållbart byggande. Totalt 275 miljoner kronor delas ut i stöd under år 2018-2020.

– Syftet med stödet är att främja ett innovativt och hållbart bostadsbyggande med minskad klimat- och miljöpåverkan. Stödet ger dig som är offentlig aktör, företagare, samhällsbyggare, förening eller forskare chansen att utveckla morgondagens bostäder, säger Ingrid Birgersson, jurist på Boverket.

Stödnivån varierar mellan 15 procent och 100 procent, beroende på vem som söker och vilka åtgärder som ska genomföras. Stödet kan sökas av juridiska personer som till exempel landsting, kommuner, aktiebolag, handelsbolag, organisationer, ideella föreningar, ekonomiska föreningar, universitet, högskolor och stiftelser. Projekten ska innefatta introduktion av ny teknik inom områden som bostadsutformning och gestaltning, livscykelanalyser, inomhusmiljö, digitalisering och industriellt byggande.

Ansökningsomgången 2018 pågår från den 1 augusti till och med den 8 oktober.

Statsbidrag till kommuner på 1,4 miljarder

Förutom stödet för att främja hållbart byggande har regeringen även infört ett statsbidrag till kommuner för att öka bostadsbyggandet mot bakgrund av befolkningsökningen och nyanlända samt det ökade behovet av bostäder. Boverket administrerar bidraget på totalt 1,395 miljarder kronor. Villkoren för att en kommun ska kunna ansöka är bland annat att kommunen under en tolvmånadersperiod har gett startbesked som möjliggör byggande av minst en bostad, att det i kommunen den 31 juli innevarande år finns minst en folkbokförd nyanländ som fått uppehållstillstånd och att kommunen under innevarande eller föregående mandatperiod har antagit riktlinjer för bostadsförsörjningen enligt lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar. Bidraget kan sökas från den 1 augusti 2018 till den 1 oktober 2018.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.