Internationellt forskningsprojekt för framtidens Göteborg

Internationellt forskningsprojekt för framtidens Göteborg

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Chalmers och Älvstranden Utveckling AB samarbetar med Yale University inom det nya forskningsprojektet Fusion Point Gothenburg i utvecklingen av Älvstaden.

Centrala Göteborg ska växa till dubbel storlek genom stadsutvecklingsprojektet Älvstaden. Hur de sammanlagda investeringarna i Älvstaden styrs, och därmed vilka slags fysiska miljöer som skapas kommer att påverka Göteborg i generationer framöver. För att säkra en hållbar stadsutveckling startar nu ett nytt forskningsprojekt. Målet är att utveckla kunskap och metoder som låter akademi och praktik gå hand i hand genom byggandet av den framtida staden.

– Enkelt uttryckt handlar det om att hitta nya metoder och att göra både etablerad forskning och ny kunskap praktiskt användbar för alla olika aktörer. Med en verktygslåda full av relevanta lärdomar blir det lättare att fatta de många beslut som avgör vår framtida stads kvaliteter, förklarar Fredrik Nilsson, nytillträdd chef för forskning i praktiken vid Älvstranden Utveckling.

Annons

Fusion Point Gothenburg ska bedrivas i samverkan med internationellt framstående forskningsmiljöer, varav Yale School of Architecture är först ut i ett samarbete med Chalmers. Forskningsprojektet drivs av en arbetsgrupp som består av Fredrik Nilsson, arkitekt och professor i arkitekturteori vid Chalmers samt chef för forskning i praktiken vid Älvstranden Utveckling; Lars Marcus, professor i stadsbyggnad vid Chalmers; Carl Mossfeldt, Yale World Fellow och tidigare VD för Tällberg Foundation samt Åsa Swan, chef för Urban planering vid Älvstranden Utveckling AB.

Visionsbild av nya Centralenområdet. Illustration: Tomorrow

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.