YIT förstärker inom stadsutveckling med Spacemaker

YIT förstärker inom stadsutveckling med Spacemaker

ANNONS

Annons

Som första finska byggföretag har YIT börjat implementera mjukvara för snabb modellering av stadsutvecklingsprojekt från norska Spacemaker.

YIT ska nyttja tekniken för att skapa nya livsmiljöer, bättre bostäder och kortare handläggningstider i projekten.

– Spacemaker kommer att hjälpa oss att designa och utveckla större områden. Deras AI-baserade teknik låter oss se en stor mängd designalternativ genom att sätta olika parametrar. I designfasen kan placeringen av bostäder enkelt justeras baserat på solljus eller vindriktning, till exempel, säger Juha Kostiainen, Senior Vice President för stadsutveckling på YIT.

Spacemaker används för att justera och optimera arkitektoniska lösningar. Mjukvaran uppdaterar alla beräkningar relaterade till projektet direkt efter varje förändring. Det gör varje iteration i projektet både enklare och snabbare än vid traditionella projekt, där det kan vara svårt att förändra tidigare designbeslut.

– Tekniken låter oss också analysera och utvärdera arkitekternas förslag snabbare och även generera nya, där flera olika faktorer tas med i beräkningarna, som antalet byggnader, solsken och dagsljus. Utvecklingen av våra framtida städer kräver både kreativitet och data för att ge rätt stöd åt de bästa besluten, säger Carl Christensen, medgrundare av Spacemaker och företagets teknikchef.

LÄS MER: Tillverkning i den digitala eran

Läser av trafikflöden

Den konstanta tillväxten av byggnader i städer skapar ett tryck på att bygga allt snabbare och tätare, men det är samtidigt viktigt att kvaliteten i dessa urbana miljöer garanteras.

– Spacemaker har en fantastisk metod för användning av öppna data för städer, till exempel den som tillhandahålls av Finska Trafikledsverket. Mjukvaran kan läsa av de trafikflöden som myndigheten beräknar för 2040, vilket vi kan ta in i våra projekt redan nu och anpassa dessa för framtiden, säger Marko Oinas, Acting Vice President för bostäder i Finland och CEE inom YIT.

På YIT används nu Spacemaker av såväl projekt- och detaljplaneutvecklare som av arkitekterna.

– Samarbetet kommer bidra till att vi kan skapa ännu mer hållbara och tilltalande livsmiljöer, och förbättra bostädernas bekvämlighet, samtidigt som vi tar hänsyn till de förutsättningar som platsen redan har, rådande regelverk och bestämmelser, avslutar Marko Oinas.

Carl Christensen. Foto: Spacemaker

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.