Byggbranschen lyfter en rad hållbarhetsfrågor för landets politiker att ta ställning till inför valet 2018. Sveriges Byggindustrier efterfrågar bland annat främjande av förutsättningar för klimatsmarta val, satsningar på cirkulär ekonomi och att politikerna fattar beslut som är väl underbyggda vad gäller klimat och miljö.
Vilken är den viktigaste frågan inom hållbart byggande som Sveriges Byggindustrier vill se på den politiska agendan inför valet 2018?
“Hållbarhet är ju ett vitt begrepp som innefattar helheten. Det gör att vi inte kan peka på en enskilt viktigaste fråga utan vill lyfta tre stora frågor.
Klimatpåverkan och energianvändning har blivit ett stort diskussionsämne efter den gångna sommarens väder som visat på vår sårbarhet för förändringar. Byggsektorn har ett viktigt ansvar att ta till vara kunskaper om energieffektivisering och se till att de används vid renoveringar och nybyggnation. Förutsättningarna för klimatsmarta val av teknik och material måste främjas i alla lägen. Vi ser fram emot ett vidare arbete med krav på klimatdeklarationer av byggnader och vad det kommer innebära för byggsektorn. En annan viktig fråga är de kommande näranollenergikraven för byggnader som håller på att tas fram. Vi välkomnar skarpare krav, men vill undvika kommunala särkrav, som vi anser riskerar att fördyra byggkostnaderna i vissa avseenden.
Materialval innefattar även att välja utan ämnen med negativa effekter på människa och miljö. Vi ser i dag att brister i krav på information om varor gör att det kan vara svårt att göra korrekta miljöbedömningar. Byggproduktförordningen hindrar lagstödda krav på fullständig information. Här har Sverige ett stort ansvar att driva frågan inom EU och att samtidigt sprida kunskaper om vikten av information som är användbar under byggprodukternas hela livslängd.
Byggsektorn använder stora resurser i form av material och ger även upphov till avsevärda mängder avfall vid ny- och ombyggnad. Arbetet med att effektivisera materialanvändningen, i linje med EU-paketet om Cirkulär Ekonomi, måste innefatta möjlighet att återvinna och återbruka i större utsträckning. Både beställare och utförare har ansvar för effektivisering via kravställande och uppföljning. Här bör offentliga beställare gå före och visa på möjligheter att minska slöseriet med både material och pengar.
Visa på viljan att ta ansvar för vår framtida livsmiljö genom att fatta väl underbyggda beslut om klimat och miljö. Beslut baserade på fakta blir blocköverskridande, satsa på det!”
Marianne Hedberg, miljöexpert, och Birgitta Govén, energiexpert, Sveriges Byggindustrier
Foto: Rosie Alm