Vinner markanvisning tillsammans med Sundprojekt för bostäder i Stångby Väster II

Vinner markanvisning tillsammans med Sundprojekt för bostäder i Stångby Väster II

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Liljewall har tillsammans med Sundprojekt tagit hem markanvisningstävlingen för kvarter B, “Höräfsan”, i Stångby Väster II. Förslaget omfattar fem gathus och elva radhus och imponerade med sin tydliga strategi för att minska klimatpåverkan, genom att kombinera klassiska lösningar med innovativa naturbaserade och klimatvänliga alternativ.

I Stångby, en av Lunds kommuns snabbast växande orter, planeras det för upp till 3000 nya bostäder under de kommande 20 åren. Målet för orten är att utvecklas med en småstads- och trädgårdsstadskaraktär. I dagsläget domineras området av småhus, men framöver planeras det för flerfamiljshus samt tillgång till närservice och handel.

Småskalig bykänsla där hållbarhet kombineras med estetik

De bostäder som Liljewall och Sundprojekt presenterade för kvarter B, Höräfsan, ska bidra till en småskalig bykänsla där odling blir en naturlig del av gårdsmiljön. Kvarteret består av fem sammanhängande gathus och elva radhus där parkering förläggs smart, antingen i carport eller i samlade parkeringar under gröna tak vilket ger utrymme till en större innergård. Exploateringen har medvetet hållits lägre för att möjliggöra den gemensamma gården.

På innergården finns ett centralt gemensamhetshus, en ateljé, byggt av återbrukade material med mycket glas för en öppen och inbjudande karaktär. Här kan de boende exempelvis ordna kalas, mecka med cykeln eller plantera växter. Varje kvarter får ett dessutom ett vårdträd som kan fungera som en samlingpunkt och tillför skugga för de boende samt något att rå om.

Klimatvänliga klassiska alternativ

Juryn beskriver Liljewall och Sundprojekts förslag som både starkt och väl genomarbetat, med en tydlig strategi för att nå målen gällande klimatbelastning. Förslaget imponerar dessutom med sin kombination av klassiska lösningar och modet att testa mer naturbaserade och klimatvänliga alternativ.

–Vi är såklart oerhört glada att vårt förslag valts ut. I arbetet har vi fokuserat på väl gestaltade bostäder och att skapa förutsättning för social samvaro, men även på att minska klimatpåverkan genom kreativa materialval. I stället för traditionell gips föreslog vi exempelvis lerskivor för att reducera koldioxidutsläpp, och teglet formas som ett lapptäcke av återbrukade tegelstenar – en kombination av hållbarhet och estetik, säger Sofie Karlsson arkitekt på Liljewall.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.