Daggkåpan i Sege Park finalist till Malmö stadsbyggnadspris 2024

Foto Emma Karlsmark Elfstrand (12)

Daggkåpan i Sege Park finalist till Malmö stadsbyggnadspris 2024

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Malmö stads stadsbyggnadspriset delas ut till arkitektur- och stadsbyggnadsprojekt som är hållbara, inkluderande och vackra livsmiljöer. Nu står det klart att kvarteret Daggkåpan i Sege Park i Malmö, ritat av Liljewall, är en av fem finalister som kan ta hem priset.

Ett nytt bostadsområde växer fram i Kirseberg i den östra delen av Malmö med social och miljömässig hållbarhet, delningsekonomi och odling i fokus; Sege Park ska visa vägen för hur vi når de globala hållbarhetsmålen och är en av fyra nationella testbäddar för utveckling av delningsekonomiska lösningar samt ingår i projektet Sharing Cities Sweden. Liljewall är arkitekt för kvarteret Daggkåpan som MKB Fastighets AB beskriver som sitt ”mesta delningshus”. Kvaliteter som arkitekterna låtit vara ledande i gestaltningen är områdets tydliga historiska förankring med bevarade sjukhusbyggnader från 1930-tal och en stor park med distinkta siktlinjer, alléer, odlingsområden och stort antal jätteträd med bevarandevärde.

Robusta material och hållbara transporter

Daggkåpans hyreslägenheter fördelas på tre huskroppar med 130 lägenheter och 12 radhus. Byggnaderna har robusta materialval och vackra detaljer, med tegelfasader i varmrött och blekt gult samt stående träpanel. Konstverket “Reseliens” av Jens Henricson pryder en av radhusens gavlar. Med fokus på hållbara transporter planeras för färre bilar och fler cyklar. De boende har tillgång till takterrass, två fest- och gemensamhetslokaler, gästlägenhet, verkstad, byteshylla samt elcykel- och bilpool. Gården erbjuder gemensam tvättstuga, utekök, grillplats och lekplats.

Annons

– Vi är väldigt glada att Daggkåpan lyfts som ett gott exempel och står som en av finalisterna till stadsbyggnadspriset. Vi anser att vi lyckats skapa ett sammanhållet kvarter som ger den urban och inkluderande bykänsla som var målsättningen när vi fick uppdraget. Det lägger grunden för en dynamisk och inspirerande boendemiljö, framhåller Beatrice Wilke, arkitekt på Liljewall.

Pris med viktiga kriterier

Stadsbyggnadspriset belönar projekt som uppvisar social och miljömässig hållbarhet, arkitektonisk kvalitet, långsiktighet och har en positiv betydelse för Malmös utveckling. Finalisterna offentliggjordes den 28 maj efter juryn och prisets expertråds besiktningsturer och prisutdelningen för 2024 års stadsbyggnadspris äger rum i september.

Arkitekt & landskapsarkitekt: Liljewall
Beställare: MKB Fastighets AB
Bruttoarea: ca 13500 kvm (BTA)

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.