Liljewall vinner arkitekttävling om Malmös nya landmärke i Norra hamnen

Liljewall vinner arkitekttävling om Malmös nya landmärke i Norra hamnen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Timglaset vinner den arkitekttävling E.ON, i samarbete med Malmö stad, utlyst för den 70 meter höga vattentank som planeras att uppföras i Norra hamnen. Nu står det klart att det är Liljewall som i tuff konkurrens med flera av Nordens främsta arkitektkontor går vinnande ur tävlingen.

Omdaningen av Malmös hamnområde är ett av de mest omfattande stadsutvecklingsprojekten i stadskärnan någonsin. Norra hamnen ska på sikt husera den så kallade ”Energihamnen”, ett centrum för energiproduktion och energiinfrastruktur som markerar Malmös ledande position inom hållbar utveckling. Timglaset planeras bli en av de första pusselbitarna i detta ambitiösa projekt.

Hållbar stadsutveckling

Enligt juryn övertygar Liljewalls bidrag genom “en otvivelaktigt elegant och tidlös design som relaterar till Malmö i koncept och material samt övertygande kommunicerar anläggningens roll i en hållbar stadsutveckling. Ackumulatortanken blir en minnesvärd utökning av Malmös siluett och ett arkitektoniskt landmärke.”

– Vi är otroligt stolta och glada över att få förtroendet att utveckla Malmös nya landmärke. Transformationen av hamnen är ett ambitiöst och framtidsinriktat projekt med höga klimatambitioner, vilket vi ville spegla med vårt förslag. Timglaset blir en av de högsta byggnaderna i staden, i höjd mitt mellan Kronprinsen och Scandic Triangeln och kommer att dominera horisonten i nordväst. Det krävs både tydliga gester och finkänslighet för att utforma höga byggnader som samtidigt förmedlar något om platsen och stadens historia, säger Tomas Hago, arkitekt på Liljewall.

Annons

Möter Malmös framtida behov

Malmös befintliga bebyggelse har influerat arkitekterna i deras arbete. Gängtappens industriella form liksom Kronprinsens kulörmässiga möte med himlen har inspirerat i synnerhet.

– Vårt förslag är gestaltat för att bli en del av Malmös ensemble av höga byggnader, med en unik identitet som bidrar till stadens läsbarhet och orientering. Den havsgröna färgen betonar arvet från Nyhamnens silos, och timglasformen som skapas av fasadens buktande lameller ger byggnaden en vertikal siluett med stark funktionell koppling och fokus på hållbarhet och cirkularitet, säger Frans Gillberg och Aron Wigh som utformat förslaget vid Liljewalls malmökontor.

Tävlingen utlystes då E.ON planerar en omfattande utveckling av Malmös fjärrvärmesystem. Timglaset planeras bli en viktig första komponent för att möta det snabbt växande Malmös framtida behov av värme och för att skapa ett ännu mer robust energisystem.

Om tävlingen:
Liljewall vann tävlingen i konkurrens med 38 andra arkitektbyråer. Juryn bestod av Anders Svensson och Maria Lindroth, E.ON, Maria Bengtsson Lindskog, arkitekt SAR/MSA, Malmö stad, Anna Holmqvist, arkitekt SAR/MSA, Malmö stad, Matilda Stannow, arkitekt SAR/MSA, Johan Folkesson, landskapsarkitekt LAR/MSA och juryns sekreterare Boris Kildetoft, arkitekt SAR/MSA.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.