Vinnarna under Arkitekturgalan

Vinnarna under Arkitekturgalan

ANNONS

Annons

Igår gick Arkitekturgalan av stapeln på Cirkus i Stockholm och flera prestigefyllda priser delades ut.

Kasper Salin-priset

Bostaden, Studio 1 i Örgryte, tog hem årets Kasper Salin-priset med motiveringen ”För en förebildligt väl utformad vardagsarkitektur, i nära samarbete mellan arkitekt och byggherre. Skicklig och inlevelsefull gestaltning av rum och materialbehandling, både i den lilla och stora skalan, har medvetet getts en central plats. Studio 1 är bostadshus med kvaliteter som varar länge.”

Arkitekten Johannes Norlander och byggherren HSB tog emot priset.

Årets Rookie

Andrea Brandén, arkitekt på Kod Arkitekter, tilldelades utmärkelsen Årets rookie. Hon får utmärkelsen för sin insats med ”Kod håller låda” – Kod Arkitekters tvärvetenskapliga seminariekvällar, med motiveringen ”för att med initiativförmåga och engagemang möjliggjort en plattform för tvärvetenskapliga möten och kunskapsutbyten kring arkitektur- och stadsutvecklingsfrågor i form av seminariekvällarna Kod håller låda”.

– Jättekul! Det är glädjande att branschen uppmärksammar det här initiativet, det behövs mer kommunikation mellan olika branscher för att främja god arkitektur och samhällsbyggnad, säger Andrea Brandén.

Villapriset och Planpriset

Sveriges Arkitekters Villapris gick till Arkitekter SAR/MSA Jonas Elding och Johan Oscarson vid Elding Oscarson arkitektkontor för Mölle by the Sea (byggherren är privat) och Planpriset gick till Frihamnen i Göteborg. Den främsta anledningen är att juryn sett en stor kreativitet i att möta kraven på fler bostäder och samtidigt få fram trivsamma livsmiljöer som är mer än bostadsområden.

Sienapriset

Sienapriset gick i år till Tullhusstranden i Simrishamn av landskapsarkitektkontoret Sydväst arkitektur och landskap. Landskapsarkitekten bakom stranden är det Malmöbaserade arkitektkontoret Sydväst arkitektur och landskap. Byggherre är Samhällsbyggnadsförvaltningen i Simrishamns kommun. De har använt betong och trä, samma material som i den dåvarande hamnen, och har behållit sandstranden som ett mjukt möte med vattnet. I och med projektet har stranden fått soliga sittplatser och avskild promenad till småbåtshamnen.

Juryns motivering lyder: ”Med Tullhusstranden har Simrishamn fått ett förnyat fokus på stadens möte med havet. Med en landskapsarkitektur som på ett självklart sätt fogar samman stråk, rörelser, rum och ytor lyfter den sin omgivning. Resultatet är anspråksfullt i sin anspråkslöshet.”

– Det är verkligen ett genialt grepp att på det här sättet avsluta gångstråket från centrum ner mot havet. När man flanerar genom stan, hamnar man vid den här punkten. Det är något enkelt och samtidigt väldigt självklart när man ser det. Man har varit lekfull utan att konkurrera med traditionell bebyggelse, säger Tiina Sarap, juryns talesperson, till SVT Nyheter Skåne.

Kritikerpriset

Årets kritikerpris gick till arkitekterna och författarna Cecilia Björk och Laila Reppen. Cecilia Björk och Laila Reppen har sedan 1983 gett ut fyra handböcker vid sidan av sin arkitektpraktik. Så byggdes husen och Så byggdes staden har fått stor användning i grundskole- och gymnasieundervisningen medan Så byggdes villan och den under hösten utkomna Tidstypiskt fungerar som uppslags- och referensverk för privatpersoner och branschfolk.

Årets Guldstol fick arkitekt SIR/MSA Jonas Bohlin och restaurang Luzette på Stockholms Centralstation och Bostadspriset fick Katscha, Norrköping. Ansvariga arkitekter var SAR/MSA Ingrid Reppen och Kai Wartiainen, Arkitektur + Development. Byggherre: Ivarsson Byggnads.

 

 

Sponsrat innehåll från Soltech

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.