Villaägarna: “Ingen besparing med energismart fasadfärg”

Villaägarna: “Ingen besparing med energismart fasadfärg”

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Villaägarna har låtit testa en energismart fasadfärg som uppges ska förbättra värmeisoleringsförmågan och sänka uppvärmningskostnaderna. Men enligt Villaägarnas test isolerar produkten som en vanlig fasadfärg.

Termoskydd Exterieurs (ThermoShield Exterieur) innehåller mikroskopiskt små keramiska kulor som ska göra huset svalare på sommaren och varmare på vintern. Villaägarna lät forskningsinstitutet RISE testa färgen på ett hus där värmemotståndet för produkten jämfördes med en vanlig fasadfärg, Caparol Amphisilan, som inte säljs med argument om att vara värmeisolerande. Färgerna målades upp på isolerade fasadelement på ett hus och RISE genomförde sedan mätningar varannan minut under drygt en månads tid.

Samma värmemotstånd som vanlig färg

Värmemotståndet för ThermoShield Exterieur mättes upp till 1,05 m²K/W och för Caparol Amphisilan, till 1,04 m²K/W. Det var inte heller någon skillnad när på dygnet som mätningen gjordes. Med andra ord är färgernas värmeisoleringsförmåga likvärdig och Villaägarna konstaterar att ThermoShield Exterieur har samma värmemotstånd som en vanlig färg. Det går med andra ord inte att måla huset för att få ner uppvärmningskostnaden som vid en tilläggsisolering, menar Johan Smeds, byggnadsteknisk expert på Villaägarna.

– Tänker du måla huset för att få ner energianvändningen rejält, är du fel ute. Det ger ingen effekt på värmemotståndet i husets väggar. Vill du höja värmemotståndet ordentligt i husets väggar för att kunna sänka energianvändningen, krävs helt andra åtgärder som exempelvis tilläggsisolering med mineralull, säger Johan Smeds.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.