ANNONS
Värmedriven kyla optimerar inomhusklimatet i Piteås nya förskola

Värmedriven kyla optimerar inomhusklimatet i Piteås nya förskola

annons
ANNONS

Piteå kommun planerar för en ny förskola i det nya bostadsområdet Strömnäsbacken. Under sommarmånaderna kommer spillvärme från Smurfit Kappas fabrik tas tillvara och omvandlas till kyla som ska ge ett bra inomhusklimat i förskolan under heta sommardagar.

Åtta av de 16 kriterierna i Miljöbyggnad uppfylls när Piteå kommun bygger den nya förskolan i Strömnäsbacken. I projektet siktar man på solvärmelast, energianvändning, andel förnybar energi, ljud, fuktsäkerhet, radon, loggbok med byggvaror samt utfasning av farliga ämnen. Fasaden blir underhållsfri och olika energilösningar ska användas för att se till att energianvändningen ligger på 30 procent under Boverkets krav.

På förskolans tak monteras 340 kvm solpaneler som beräknas producera 45 000 kWh. Resterande elenergibehov täcks av överskottsvärme från industrin som PiteEnergi levererar. Under sommarmånaderna ska Smurfit Kappas outnyttjade värmekapacitet tas tillvara och omvandlas till kyla.

– Det kallas värmedriven kyla och ger en miljövänlig och hållbar kylkapacitet lämplig för större allmänna lokaler. På så vis kan vi nyttja resurserna, i det här fallet spillvärme, som vi redan har, berättar Daniel Eriksson, chef Värme och Kyla, PiteEnergi.

– Det känns spännande att bygga en förskola som ligger i framkant. Det kommer att finnas tydliga displayers för solpanelerna, så det blir möjligt att följa elproduktionen och elanvändningen. Det ger möjligheter till ökad kunskap och medvetenhet både hos personalen och barnen, säger Jonas Pettersson, teknikansvarig vid fastighets- och serviceförvaltningen.

Sammanlagt blir det tio avdelningar på den nya förskolan, sju från befintliga förskolor och tre nya för att på sikt möta behov av fler förskoleplatser. Förskolan delas in i 4+3+3 avdelningar med tre separerade entréer och utemiljöer. Mitt i fastigheten finns gemensamma ytor som kök, matsal och personalutrymmen.

Illustration: MAF

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.