ANNONS
Spillvärme från glassfabrik värmer upp djursjukhus
SIA Glass/Hallands Djursjukhus

Spillvärme från glassfabrik värmer upp djursjukhus

annons
ANNONS

Värmeöverskottet från kylarprocessen i SIA Glass fabrik ska delas med fastigheter som är i behov av värme, som Hallands Djursjukhus i Slöinge. Glassföretaget har tillsammans med djursjukhuset tecknat avtal med E.ON om bolagets koncept ectogrid.

ectogrid har utvecklats av E.ON i Sverige och används på flera platser runt om i landet, bland annat i Örebro och på Medicon Village i Lund. Konceptet innebär att överskottsvärme som en kylmaskin avger kan användas i en värmepump och överskottskylan från värmepumpen kan sedan användas i kylmaskinen. Det sker därmed en balansering av värme och kyla i fastigheten.

– Den här lösningen ger kunden möjlighet att påverka sin energilösning samtidigt som det bidrar till ett mer hållbart lokalt energisamhälle. Större investeringar och delat ägarskap innebär också lägre kostnader. Energipriset är väldigt konkurrenskraftigt eftersom systemet är så kostnadseffektivt, säger Marc Hoffmann, vd E.ON Sverige.

Läs mer: Det våras för lågtempererad spillvärme

– Eftersom vi har betydande mängd spillvärme från vår processkyla, kan vi på ett mycket energisnålt sätt inte bara förse vårt eget kontor med värme, utan även hela Hallands Djursjukhus, säger Stefan Carlsson, vd SIA Glass.

– För oss var det viktigt att vara med och påverka valet av vår egen energitillförsel. Varför möjligheten att vara med och äga sin egen energianläggning föll oss bra i smaken, säger Pekka Lähdekorpi på Hallands Djursjukhus.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.