VA SYD hyllas för satsning på skyfallshantering

Joel Olthed

VA SYD hyllas för satsning på skyfallshantering

ANNONS

Annons

VA- och avfallsorganisationen VA SYD erhåller utmärkelsen årets Fastighetspartner år 2021, för sitt arbetet med att öka motståndskraften mot framtida klimatutmaningar.

VA SYD driver och medverkar i flera forsknings- och utvecklingsprojekt och satsar en procent av sin omsättning forskningsbolaget Sweden Water Research. Andra initiativ är “Tillsammans gör vi plats för vattnet” som är VA SYDs satsning på skyfallshantering i Malmö och Lund. Den syftar till att öka motståndskraften vid skyfall. Arbetet bedrivs tillsammans med Malmö stad och Lunds kommun.

“Vårt vatten är en av vår tids stora utmaningar – också för oss i fastighetsbranschen. Klimatförändringar förväntas medföra både fler och häftigare skyfall och stigande havsnivåer. Samtidigt väntas längre torra perioder och en parallell utmaning att få det rena vattnet att räcka till. För att hantera och förbereda vårt samhälle för dessa utmaningar är VA SYD en central och avgörande aktör. Om vi inte kan klara vattnet, kan fastighetsägarnas bestånd varken utvecklas eller bevaras,” lyder en del av juryns motivering.

Utmärkelsen är en del av Real Estate Øresund Award, ett pris instiftat av Øresundsinstituttet. Bakom Real Estate Øresund Award står: Centrum för Fastighetsföretagande, Fastighetsägarna Syd och Malmö Stad i ett samarbete med Øresundsinstituttet. Priset premierar de bästa prestationerna under det senaste året från aktörer som gör skillnad för Öresundsregionen.

– Det här är ett tydligt och mycket positivt tecken på att vår expertis behövs och är uppskattad i fastighetsbranschen. Vi har en helhetssyn på hur samhället påverkas av klimatförändringar och vilka åtgärder som krävs. Att anpassa för skyfall, torka och cirkulära lösningar hänger ihop och här kan vi vara precis den klimatpartner som fastighetsägarna behöver. Jag är stolt över hur vi bygger ett samhälle med en hållbar avloppsrening och har bra samarbeten med fastighetsägare i avfalls-, VA- och klimatanpassningsfrågor, säger Joel Olthed, förbundsdirektör på VA SYD.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.