Uppsalahems nya krav på klimatbudget väntas ge 40% lägre klimatutsläpp

Åsa Pallin, hållbarhetsspecialist Uppsalahem

Uppsalahems nya krav på klimatbudget väntas ge 40% lägre klimatutsläpp

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nyproduktion står för mycket höga klimatutsläpp, vilket branschen gemensamt behöver ta större ansvar för. Uppsalahem har därför infört tuffa gränsvärden för hela byggprocessens klimatutsläpp. Detta innebär att entreprenörer måste hitta klimatsmarta och effektiva lösningar redan i anbudsskedet för att sedan hålla både en ekonomisk budget och en klimatbudget genom hela projektet.

Att bygga med låga klimatutsläpp samtidigt som den färdiga bostaden får en rimlig hyresnivå, är en utmanande ekvation att få ihop. Under de senaste åren har medvetenheten om klimatutsläppen i nyproduktion ökat. Nya lagkrav har påskyndat processen men omställningen behöver gå fortare. Uppsalahem har därför tillsammans med medlemmar i Uppsala Klimatprotokoll tagit fram gränsvärden i linje med 1,5-gradersmålet som anger hur höga klimatutsläppen får vara per kvadratmeter respektive år. Gränsvärdet utgör en klimatbudget för ett nyproduktionsprojekt och fungerar likt en ekonomiskt budget med ramar och förutsättningar. Gränsvärdena innefattar byggmaterial, som står för de största utsläppen, men även byggskedet med transporter och utsläppen på byggarbetsplatsen.

Positivt överraskade

– Vi som beställare måste våga ställa krav för att driva utvecklingen framåt. Redan i vårt första projekt med klimatbudget visar nuvarande projektering att ett klimatavtryck som är hela 40% lägre än traditionellt byggande kan nås, säger Åsa Pallin, hållbarhetsspecialist på Uppsalahem. Vi blev positivt överraskade av gensvaret från entreprenörerna, det märks att branschen är redo att pressa klimatutsläppen och att vi når riktigt lågt med dagens teknik.

Hittills har Uppsalahem ställt kraven i tre projekt och målet att fortsätta följa de skarpa gränsvärdena, som blir tuffare för varje år. Ambitionen är att år 2030 nå gränsvärden som är drygt 70% lägre än traditionellt byggande (jämfört med svenskt medelvärde för flerbostadshus år 2020 från Boverkets referensvärden). För att nå gränsvärdena om några år kommer nya lösningar, som ännu inte är finns på marknaden, att krävas och säkerligen kommer återbruk behöva ta en allt större plats.

Klimatsmarta lösningar

– I vårt första projekt med klimatbudget, Takryttaren, har vi tillsammans med entreprenören NCC och hela projektgruppen jobbat hårt med att hitta bra lösningar för att klara kraven. Minskad mängd material i kombination med klimatförbättrad betong samt att källarens utbredning har minimerats, har gjort det möjligt att minska klimatavtrycket. Klimatförbättrad gips, träreglar istället för stål i innerväggar samt återbrukat material som tex fasadtegel är andra klimatsmarta lösningar i projektet. Klimatfrågan genomsyrar hela processen som präglas av en mycket hög grad av samverkan, stort engagemang och hög kompetens. berättar John Söderquist, projektledare på Uppsalahem.

Projektet Takryttaren består av 174 lägenheter, varav 70 delningsbostäder (ett nytt koncept som Uppsalahem testar) samt ett LSS-boende med sex lägenheter. Bostäderna kommer att vara Svanenmärkta och beräknas vara inflyttningsklara 2027. Beslut om projektgenomförande av Takryttaren sker under hösten 2024.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.