Helsingborgshems klimatkrav på leverantörer prisas

Helsingborgshems klimatkrav på leverantörer prisas

ANNONS

Annons

Fem bostadsföretag belönas med utmärkelsen årets bästa klimatinitiativ i allmännyttan. Helsingborgshem vann kategorin Klimatkrav på leverantörer för bostadsbolagets arbete med upphandlingar.

Helsingborgshem hyllas för att på ett “outtröttligt och kreativt sätt drivit ett omfattande och nytänkande klimat- och hållbarhetsarbete.”

– Genom en nytänkande upphandlingsmodell och genom att nyttja kunskapen hos leverantörerna har Helsingborgshem visat att det går att kombinera krav på låg klimatpåverkan och låg kostnad i upphandlingar så att fler får råd att bo klimatsmart, säger Karl Törnmarck, projektledare renovering och ombyggnad på Sveriges Allmännytta.

– Vi på Helsingborgshem är stolta över att bidra till en förflyttning mot klimatsmartare byggprojekt till rimlig kostnad. Att det uppmärksammas med vinsten i Klimatinitiativets tävling är fantastiskt kul och ger oss extra energi till klimatarbetet, säger Tina Appelqvist, klimat- och miljöansvarig på Helsingborgshem.

Lägenhetsvis temperaturmätning

Kalmarhem vann kategorin ”Fossilfritt” för att genom ett tydligt och målinriktat ledarskap ha nått målet om fossilfrihet år 2020. All el, all fjärrvärme och allt drivmedel till fordon är förnybar och därmed fossilfri. Gavlegårdarna vann kategorin “Energieffektivisering” för att drastiskt ha minskat energianvändningen genom lägenhetsvis temperaturmätning i samtliga lägenheter samt genom styrning på medeltemperatur. De belönas också för att de provar en AI-lösning för ytterligare optimering.

Kopparstaden vann kategorin “Effekttoppar och förnybar energi” för att de tillsammans med andra lokala aktörer har skapat förutsättningar för att anlägga en fastbränslepanna som eldas med biobränsle och ett närvärmenät i ett samhälle med färre än 1000 invånare. Uppsalahem vann kategorin “Klimatsmart boende” för utvecklingen av stadsdelen Bäcklösa med avstamp i ekosociala åtgärder. Med satsningar på exempelvis mobilitet, arbetstillfällen för kvinnor, miljörum, obemannade butiker och nudging för sopnedkast visar de på ett helhetsperspektiv vid stadsdelsutveckling, menar juryn.

– Alla medlemsföretag som deltar i Klimatinitiativet gör ett fantastiskt arbete för att minska sin klimatpåverkan. Årets fem vinnare är alla tydliga exempel på hur bostadsbolag på olika sätt kan bidra till en mer miljömässigt hållbar utveckling, säger Gabriella Castegren, juryns ordförande och klimatexpert på Sveriges Allmännytta.

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.