Uppsala inrättar arkitekturpris

Uppsala inrättar arkitekturpris

ANNONS

Annons

Som ett led i att höja nivån på arkitekturen i Uppsala, och för att uppmärksamma väl genomförda projekt, inrättar Plan- och byggnadsnämnden i kommunen ett årligt arkitekturpris.

Priset ska uppmärksamma god arkitektur och goda lösningar för byggnader, offentliga platser eller hela miljöer. I september startar utmärkelsen med att såväl uppsalabor som arkitekter, byggbolag med flera kan nominera sina favoriter. Plan- och byggnadsnämnden kommer därefter att utse första vinnaren i maj nästa år med en prisceremoni.

– Vi ska alltid visa att kvalitetsbyggande uppskattas och lönar sig i Uppsala. Arkitekturpriset blir ett sätt att skapa en morot för både befintliga och kommande byggherrar, säger Ylva Stadell (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

Förslaget är att priset delas ut en gång per år. Projekten ska bland annat bedömas utifrån hög arkitektonisk kvalitet, vackra proportioner och god tolkning av platsen. Arkitekturen ska även vara nyskapande och intresseväckande. Urvalet av finalisterna utses av en grupp handläggare på Stadsbyggnadsförvaltningen innan Plan- och byggnadsnämnden utser sin vinnare.

Uppsala Konsert & Kongress, färdigställt 2008, är en av stadens modernare byggnadsverk och som även har vunnit flera priser och varit nominerad i flera arkitekturtävlingar. Foto: Uppsala kommun

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.