Upplands Väsby kommun lånar pengar till Fyrklövernprojektet

Upplands Väsby kommun lånar pengar till Fyrklövernprojektet

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Upplands Väsby kommun har tecknat sitt första gröna lån på 200 miljoner kronor. Pengarna ska investeras i det pågående Fyrklövernprojektet intill Väsby centrum.

Fyrklövern är det största bostadsbyggnadsprojektet i Upplands Väsby kommun på 30 år. I den etapp som nu pågår i projektet Fyrklövern beräknas cirka 1 600 nya bostäder tillkomma och i en framtida etapp kan ytterligare upp till 400 bostäder byggas. När området är fullt utbyggt kommer det att ha skapats boende för omkring 3000-4000 personer. I området pågår även en ombyggnation av Mälarvägen och Husarvägen med nya ledningar för vatten och avlopp samt en ny stadspark, Blå parken som får en damm konstruerad på ett sätt så att den kan hantera kvarterens dagvatten.

Tanken är att hela Fyrklövern ska bli en modern småstad där ekosystemtjänsterna får en viktigt del i planeringen. De byggherrar som anslutit sig till projektet är: AB Väsbyhem, ALM Equity, Brabo, HSB, JM AB, Junior Living, Riksbyggen, Savana Invest AB, Seniorgården AB, SHH Bostad, Svea Fastigheter AB i samarbete med Silver Life, Stena Fastigheter AB, TB Bostad och UniverCity.

Annons

– Lånet ger oss ekonomiska förutsättningar att fullfölja det åtagande som vi har i det viktiga Fyrklövernprojektet. För oss är det gröna lånet ett kvitto på att vi driver ett miljömässigt bra projekt som även ger positiva effekter för skattebetalarna, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

Lägre räntekostnad

Det är första gången som Upplands Väsby som kommun tecknar ett grönt lån. Tidigare har låneformen tecknats av kommunala bostadsbolaget Väsbyhem. Det gröna lånet innebär att kommunen har möjlighet att låna pengar av en långivare mot en viss rabatt för att man ålägger sig att leva upp till ett antal miljömål. Det kan till exempel handla om att investera i vindkraft eller att bygga bostäder enligt vissa miljöstandarder. Rabatten innebär en lägre räntekostnad på totalt 180 000 kronor under lånets löptid.

– Vi som tar lånet får en bekräftelse på att vi håller en viss miljöstandard. På samma gång sätter vi press på oss själva, vi måste ju leva upp till ett antal krav för att få del av grön finansiering. Systemet gynnar alla parter, framför allt miljön.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.