Trettio år kvar till jämställd topp i byggbranschen

Trettio år kvar till jämställd topp i byggbranschen

Trots allt tal om behovet av fler kvinnliga chefer domineras bygg- och anläggningsbranschens ledningar fortfarande av svenskfödda medelålders män. En jämställd topp i byggbranschen väntas först år 2047, enligt en ny rapport.

Andelen kvinnor på ledande poster i bygg- och anläggningsbranschen har ökat från 20 procent 2011 till 25 procent. Om andelen fortsätter öka i samma takt kommer det dröja trettio år till innan branschen är jämställd i toppen, visar en undersökning från I Perspektiv. När det gäller andelen som är födda utomlands lär det ta ännu längre tid. En genomgång av 52 av branschens tyngsta styrelseordförande och verkställande direktörer (eller motsvarande) visar att enbart sju procent är födda utanför Sverige.

– Resultatet är varken förvånande eller upplyftande. Det är så här branschen ser ut. Man rekryterar i sina egna nätverk. För att göra karriär ska man dessutom allra helst gått den långa vägen och arbetat sig upp, säger Elisabet Wretskog, kompetensutvecklingschef på Svevia som driver I Perspektiv.

För att klara kompetensförsörjningen måste företagen bli bättre på att bredda rekryteringsbasen, menar Wretskog.

– Det gäller oavsett vilken nivå det handlar om. Idag är det en tuff kamp om talangerna. Ska vi kunna attrahera tillräckligt många kompetenta personer, måste vi rekrytera betydligt bredare än vad vi gör idag när det gäller exempelvis kön och etnicitet.

 

Annons
Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment