Tre gör upp om Växjös träbyggnadspris

Tre gör upp om Växjös träbyggnadspris

ANNONS

Annons

De nominerade till Växjö kommuns träbyggnadspris 2019 är Geologen vid Trummens strand, Arkitektbolaget och forskningsprojektet ”Höga hus i trä”.

Hur höga hus kan man bygga i trä? Med denna fråga i grunden startade forskningsprojektet ”Höga hus i trä”, ett samarbete mellan RISE, Linnéuniversitetet och näringslivet. Arkitektbolaget har sedan många år arbetat med trä och numera är cirka 50 procent av deras uppdrag inom träbyggnation. Växjö kommun har de under de senaste åren bland annat ritat Vallen, Strandsnäckan, Stormen, och Limnologen.

Bakom bygget av Kvarteret Geologen vid Trummens strand ligger Växjöföretaget GBJ Bygg som de senaste åren har gjort sig ett namn inom bostadsbyggnation i massivträ. Kvarteret Geologen består av 6 huskroppar i olika höjd som slutar sig kring en gemensam innergård med umgängesytor. De tre högsta husen har 8 våningar och är vända mot sjön. Hela ensemblen är byggt av korslimmat massivträ. Husen är ritade av arkitektbolaget Fojab.

Vallen. Foto: Åke E:son Lindman.

 

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.