Tengbom deltar i tre nya forskningsprojekt inom generativ AI och cirkulära affärsmodeller

Tengbom deltar i tre nya forskningsprojekt inom generativ AI och cirkulära affärsmodeller

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Tengbom engagerar sig i tre nya forskningsprojekt inom generativ AI och cirkulära affärsmodeller som en del av Smart Built Environment. Initiativen syftar till att driva branschen mot en mer hållbar och digitaliserad samhällsbyggnadssektor.

— Forskningsprojekten är ett viktigt steg framåt för att integrera hållbarhet och digitala lösningar i arkitektur- och teknikkonsultsektorn, säger Ivana Kildsgaard, hållbarhetschef på Tengbom. Genom att nyttja generativ AI och digitalisering kan vi utveckla innovativa affärsmodeller och lösningar som driver på övergången till en klimatneutral framtid. Projekten kommer att ge oss värdefulla verktyg för att minska vår miljöpåverkan och samtidigt stärka vår förmåga att skapa samhällsnytta. Jag ser fram emot att jobba i dessa projekt och bidra till omställningen av både företag, bransch och samhället i stort.

Skapar verktygslåda

Det första projektet “Generativ AI: från hot till möjlighet”, utforskar hur generativ AI kan integreras i arkitekt- och teknikkonsultsektorn för att skapa större samhällsnytta. Under ledning av Petra Svensson Gleisner från IHOP och med Ivana Kildsgaard och Fredrik Nystedt, från Briab, båda som biträdande projektledare, är målet att utveckla en verktygslåda som stöder företag i att innovera sina affärsmodeller med hjälp av AI.

Det andra projektet ”Digitaliseringens roll för cirkulära affärsmodeller” undersöker hur digitala verktyg kan accelerera övergången till cirkulära affärsmodeller inom samhällsbyggnadssektorn. Projektet leds av Lars Stehn från Luleå tekniska universitet, med Ivana Kildsgaard som aktiv medlem i den industriella fokusgruppen. Genom att kombinera forskning med konkreta digitala lösningar, syftar projektet till att ge företag verktygen att minska sin miljöpåverkan och nå globala hållbarhetsmål.

Förenklar cirkulär ekonomi

Det tredje projektet ”AI-guide för cirkulära erbjudanden”, initierat av 100Gruppen, fokuserar på att utveckla en AI-baserad plattform som hjälper små och medelstora företag att ta sig an utmaningarna med cirkulär ekonomi. Ivana Kildsgaard ingår i projektgruppen som ansvarar för plattformen. Projektledare är Robert af Wetterstedt, 100gruppen och RED Management. Målet är att göra cirkulära erbjudanden mer tillgängliga genom en sökbar databas, vilket möjliggör för företag att enkelt hitta hållbara lösningar och göra smartare val för en cirkulär framtid.

Sedan fem år tillbaka deltar Tengbom även i projektet Hållbar Interiör, en ISO 14024 typ-1 miljömärkning och den första miljömärkningen för hållbar utveckling och förvaltning av interiörer. Projektet drivs av Indicum och HI-märkningen har tagits fram i ett samverkansprojekt med över 30 aktörer från hela värdekedjan i branschen. Inom projektet har Hållbar Interiör tagit fram det digitala verktyget Hint som förenklar HI-märkningen via uträkningar. HI-märkningen lanseras den 26 september 2024.

Om Smart Built Environment

Smart Built Environment är ett strategiskt innovationsprogram som ska göra Sveriges samhällsbyggnadssektor ledande inom digitalisering. Programmet drivs av IQ Samhällsbyggnad med stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Forma.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.