Tegel tillverkat med biogas klär fasaden på klimatneutrala radhus

Tegel tillverkat med biogas klär fasaden på klimatneutrala radhus

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I Gottorps Hage bygger Skanska klimatneutrala radhus. Fasaden på husen kläs med tegel som producerats med certifierad biogas och tre små hål som råvaruförbrukningen och CO2-avtrycket.

I det framväxande bostadsområdet byggs totalt 40 Svanenmärkta småhus, i form av villor, kedjehus och landets första klimatneutrala radhus. Alla hus byggs med trästomme och fasadtegel. I samarbete med Beijers specialistavdelning Fasad & Betong har Skanska valt ut ett fasadtegel ur serien LESS från Wienerberger. Genom en produktion driven av certifierad biogas samt tre hål mitt i stenen minskas materialåtgången och bidrar till att minska det klimatmässiga avtrycket.

Annons

– Det unika med fasadteglet LESS från Wienerberger är att det har tre hål mitt i stenen, vilket bidrar till att tillverkningen kan göras betydligt mer CO2-neutral. Deras produktion drivs också av 100% certifierad biogas, som i produktionen ger en reduktion av CO2 på 60–80 procent jämfört med traditionellt slaget fasadtegel, vilket så klart är en viktig fördel. Det är en branschjakt inom området kring hållbarhet där alla leverantörer jobbar hårt framåt. Det här är helt avgörande för leverantörerna att kunna leva upp till och det ska bli spännande att se vad som kommer hända framåt inom området.

– I Skåne är man generellt positiv till att bygga med tegel. Det är ett tryggt material och vi känner oss säkra med att jobba med det. Vi letade efter den tillverkaren som kunde leverera en klimatförbättrad tegelsten och som kunde visa det genom de rätta EDP:erna. Så att hitta detta fasadtegel från serien LESS var den sista pusselbiten som fattades innan vi satte igång, det är en av flera åtgärder vi har gjort för att få ner klimatpåverkan för radhusen i Gottorps Hage, berättar Jessica Andersson, projektutvecklare på Skanska Nya Hem.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.