Svenskt Trä stipendiegivare för tredje året i rad i tävlingen Ung Svensk Form

Mottagarna av Svenskt Träs stipendier 2024 Svenskt Trä

Svenskt Trä stipendiegivare för tredje året i rad i tävlingen Ung Svensk Form

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Utmärkelsen Ung Svensk Form 2024 är avgjord och idag premiärvisades de vinnande bidragen på sedvanligt sätt i Greenhouse på Stockholm Furniture Fair. Årets utställningsform är resultatet av ett samarbete mellan Svensk Form, Dunkers Kulturhus och flera andra partners, däribland branschorganisationen Svenskt Trä.

I samband med invigningen offentliggjordes även årets stipendievinnare. Svenskt Trä tilldelade stipendium till åtta av de tävlande i Ung Svensk Form. För tredje året i rad erbjuder Svenskt Trä sina stipendiater en unik kunskapsresa, från skogen till färdig produkt. Deltagarna ges möjlighet att inte bara utöka sitt nätverk utan också att fördjupa sin förståelse för trä som material och dess roll i en hållbar utveckling.

Cirkuläritet viktigt för samhällsutvecklingen

Årets resa, som går genom Småland och Skåne, lyfter fram inspirerande träarkitektur, gör nedslag hos större, etablerade aktörer inom skogsnäringen, och involverar även mindre aktörer med hantverket i fokus.

– Vi tror att utvecklingen i samhället kräver kunskap om cirkulära och biobaserade material, vilket vi vill förmedla till nästa generation. Vi ser också vikten av samverkan och dialog. Vi har därför valt att erbjuda stipendiaterna en kunskapsresa, där de under fyra dagar både får bredda sitt nätverk och får fördjupad förståelse för materialet trä och hur det kan bidra till en hållbar utveckling, säger Anna Ryberg Ågren direktör på Svenskt Trä.

Med sina olika bakgrunder inom såväl arkitektur som industridesign, möbeldesign och konsthantverk, får stipendiaterna tillfälle att tillsammans reflektera över hur aktörer i värdekedjan arbetar med frågor som resursoptimering och cirkulära råvaror och hur man integrerar hållbarhet i sin affär. Resan går av stapeln 20–23 maj 2024.

Mottagarna av Svenskt Träs stipendier 2024

William Liljeblad / Almis
Karl Ekdahl / Materials in Tension
Anna Herrmann / Fifty shades of rotkohl
Karoline Kvist / Game on
Hanna Johansson  / Petal
Simon Kempe / Loggia
Annika Toijanen  / Pieces
Carolina Weigl / Ödel-bänken Calango

Ung Svensk Form 2024

– Vinnarna i årets Ung Svensk Form visar en hög designkvalitet och en kreativ problemlösning. De vågar experimentera, ifrågasätta och utmana, och de gör det med en känsla för detaljer, material och estetik. De är inte bara unga svenska formgivare, de är också unga svenska formgivare med en hållbar vision, säger Björn Nordin, vd Svensk Form (tidigare chef för arkitektur och design på Svenskt Trä).

Utställningen Ung Svensk Form 2024 är en samproduktion mellan Svensk Form och Dunkers kulturhus. Projektet genomförs i samarbete med IKEA of Sweden, IKEA Museum, Malmö stad, Stockholm Furniture Fair, Svenskt Trä och en lång rad med stipendiegivare och utställningsarrangörer.

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.