Stockholm Furniture Fair 2023 hyllar svensk design och skandinaviska kärnvärden

Stockholm Furniture Fair 2023 hyllar svensk design och skandinaviska kärnvärden

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

När Stockholm Furniture Fair öppnar dörrarna i februari med en stark uppställning av skandinaviska möbel- och belysningsföretag står det skandinaviska helt och hållet i fokus. Med en Guest of Honour-installation av svenska designstudion Front och baren Underbar med formgivning av den svenska inredningsarkitekten Jonas Bohlin sätter man för första gången i mässans historia svensk design främst.

Front visar delar av sin långa research i den svenska naturen och Jonas Bohlin gör en bar tillsammans med Christine Ingridsdotter där material och möbler går vidare vid mässans slut. I en installation i Hall B presenteras alla nominerade i det nystiftade priset Scandinavian Design Awards, ett samarbete mellan It Is Media och Stockholm Furniture Fair med syfte att hylla skandinavisk design. Här blir vikten av hållbarhet tydlig, inte minst med utmärkelsen Sustainability Award of the year. Hållbarhet och cirkularitet lyfts även i flertalet paneldebatter och två gästutställningar, däribland “Now or Never – 1kg CO2e” av designern Emma Olbers och Doberman Sally. Med det nya mässkonceptet The Nude Edition och 100Gruppen som ny hållbarhetspartner vid sidan av Svenskt Trä arbetar Stockholm Furniture Fair dessutom för mer hållbara sätt att ställa ut.

”Now or Never – 1 kg CO2e
Vilken påverkan har våra möbler på klimatet? I utställningen ”Now or Never – 1 kg CO2e” visar man hur olika material påverkar vår omgivning – och vilken skillnad våra val spelar för miljön. Utställningen är skapad av Emma Olbers, formgivare och hållbarhetsstrateg, tillsammans med Elin Anklarblad och Tove Blomgren från design- och innovationsbyrån EY Doberman. Medverkar gör även Form Us With Love, Polestar och Nrep. Utställningen visas i Hall C.

Closing the Loop
Varje år hamnar 11 miljoner ton plast i våra hav och hotar att stanna där i hundratals år. Med upcycling som en viktig drivkraft för cirkulär ekonomi identifierar Solaris Community stora avfallsströmmar, använder den senaste tekniken och samarbetar med designer i världsklass för att ta tillvara plasten från våra hav. Utställningen visar upp konst, möbler, belysning och mode skapade av designer Karim Rashid, Pierre Balmain och Julia Koerner. Utställningen visas i hall A.

The Nude Edition
The Nude Edition är ett nytt mässkoncept där monterbyggnationen skalats ner som ett steg mot ett mer hållbart sätt att ställa ut. Alla montrar är 15 kvadrat och designade i enhetlig stil. Montrar och podier är klädda i ett nytt attraktivt och innovativt material från Recoma, 100% tillverkat av återvunna kompositförpackningar i en process utan avfall, utsläpp eller tillsatser. Golvet är ett textilt golv från Tarkett, som uppvisar marknadens lägsta totala koldioxidavtryck. Bland utställarna i Nude Edition 2023 finns bland andra Herman Miller, Tarkett och Reform Design LAB. The Nude Edition finns i Hall C.

Annons

Underbar av Jonas Bohlin och Christine Ingridsdotter
Den svenska designern och inredningsarkitekten Jonas Bohlin skapar baren Underbar i hall B tillsammans med Christine Ingridsdotter. Baren tillverkas av noga utvalda komponenter och allt material ska återanvändas efter mässans slut. I baren visas nya alster i form av belysning. All inredning och belysning är formgiven av Jonas Bohlin och möblerna kommer i sin helhet efter mässan att förflyttas till en restaurang i centrala Stockholm. Som en av Sveriges mest ikoniska designer och inredare av några av våra mest älskade restauranger skapar Jonas Bohlin inredning med lång livslängd tillverkade i Sverige. Baren finns i Hall B.

Scandinavian Design Awards
År 2023 lanseras utmärkelsen Scandinavian Design Awards. Priset är ett initiativ för att hylla och uppmärksamma såväl etablerade aktörer som nykomlingar inom arkitektur, inredning och design i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Priset är ett samarbete mellan förlaget It Is Media och Stockholm Furniture Fair och prisutdelningen med middag kommer att hållas i Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm måndagen den 6 februari 2023. Biljettförsäljning kommer ge möjlighet till designintresserade att närvara under kvällen. De nominerade visas därefter i en kurerad utställning på Stockholm Furniture Fair. Scandinavian Design Awards består av åtta priskategorier inklusive Architecture of the Year, Furniture of the Year och Sustainability Award of the Year. Vinnarna utses av en namnkunnig jury från arkitektur- och designbranscherna i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Guest of Honour
Årets Guest of Honour är den svenska designstudion Front, som fått i uppdrag att göra den prestigefyllda utställningen på mässans entrétorg. Ända sedan starten för 20 år sen har Front haft en tydlig vision och närmat sig design på ett konstnärligt och undersökande sätt, med en helt egen röst. De ställde ut på Greenhouse i början av sin karriär och har en stark relation till både den svenska och internationella design- och gallerivärlden. Front är den första svenska designstudion att utses till Guest of Honour på Stockholm Furniture Fair.

Stockholm Furniture Fair
Stockholm Furniture Fair arrangeras av Stockholmsmässan och är världens ledande mötesplats för skandinavisk design. Ingen annanstans i världen hittar du så många skandinaviska designföretag samlade under ett och samma tak. Inför mässan 2023 presenteras en rad stora nyheter – däribland en ny grafisk identitet, en ny plattform för experimentell design och nya mässkoncept. Stockholm Furniture Fair 2023 pågår 7–11 februari på Stockholmsmässan, parallellt med Stockholm Design Week 6–12 februari.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.