Svenskar tror på sol och vind som framtidens energikällor

Svenskar tror på sol och vind som framtidens energikällor

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemangs senaste undersökning visar att svenskarna tror på sol, vind och vatten som de energikällor vi kommer att se mest av år 2050.

Tre av fyra svenskar tror, enligt undersökningen, att solenergi kommer att vara den främsta energikällan i framtiden. Förutom solenergi tror 57 procent av de tillfrågade att vindkraft kommer att generera den el vi behöver, medan 50 procent tror på vattenkraft.

Jämtlänningar tror mest på solenergi

Bara var fjärde svensk tror att kärnkraft kommer att ingå i den framtida energimixen. Den energikälla som svenskarna har lägst förtroende för är kraftvärme. Endast sex procent tror att det kommer vara en vanlig energikälla i framtiden. Men synen på de olika energislagen skiljer sig åt i landet. Jämtlänningarna är mest positiva till solenergi, hela 83 procent tror att det blir den främsta energikällan i framtiden. Norrbottningarna är däremot inte lika övertygade, där tror endast 61 procent på solenergin. Blekingeborna och boende i Dalarna har ett fortsatt högt förtroende för kärnkraften då 37 respektive 36 procent tror på energikällan, något som kan jämföras med rikssnittet som ligger på 27 procent.

– Den rekordvarma sommaren i kombination med slopat krav på bygglov för solceller och sjunkande priser på både solpaneler och batterier för lagring har gett privatmarknaden för solenergi en rejäl skjuts. Att allt fler privatpersoner upptäckt fördelarna med denna energikälla gör det enklare för oss samhällsbyggare att nyttja och integrera förnybara energikällor i utvecklingen av hållbara städer, säger Nicke Rydgren, strategichef på Projektengagemang.

Samhällsbarometern 2018 är gjord av Projektengagemang och undersökningen har genomförts av Kantar Sifo. Totalt har 3 000 personer i Sverige mellan 18 till 74 år deltagit i studien.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.