Svenska byggarbetsplatser farligast i Norden

Svenska byggarbetsplatser farligast i Norden

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Allt fler byggnadsarbetare dör på en arbetsplats i Sverige. I fjol förolyckades 12 personer, vilket närapå är en fördubbling mot året innan. Svensk byggsektor utmärker sig också i nordisk jämförelse med flest dödsfall per tusen anställda. Det visar statistik som arbetsplatssäkerhetsföretaget Skydda har sammanställt.

I fjol dog 58 personer på sin arbetsplats i Sverige. 12 av dem, eller var femte, arbetade i byggsektorn. En ökning med drygt 70 procent mot året innan. Utgången för 2018 är för övrigt den högsta siffran för ett enskilt år på över ett decennium.

– Att någon dör på jobbet är lika allvarligt som annan otrygghet i samhället. Det ska inte hända, det får inte hända. Och nu ser vi en alarmerande ökning, säger Mikael Hansson, vd på Skydda.

Sverige sticker också ut i en nordisk jämförelse. Under 2018 dog ungefär tre gånger så många byggarbetare per tusen anställda i Sverige som i Norge och Danmark. Även i jämförelse med den finska byggsektorn var dödstalen i Sverige större.

Annons

LÄS MER: Platschefen har en avgörande roll för säkerheten på byggarbetsplatser

Trenden är att olyckstalen på svenska byggarbetsplatser länge varit ökande, något som också kunnat skönjas i övriga nordiska länder. Fallolyckor, olyckor med maskiner och verktyg samt skärskador är vanligast förekommande, vilket framkommer i rapporten ”Säker arbetsplats” som Skydda släppte i våras. I rapporten slås fast att en rad åtgärder behövs för att slå vakt om svenska byggnadsarbetares säkerhet.

– Många verkar i en arbetsmiljö där det är vanligt med tidspress och överbelastning, men det handlar också väldigt mycket om utbildning och kunskap. Vi kan se ett tydligt samband mellan hur mycket utbildning som byggarbetarna har fått och i vilken utsträckning de använder sin skyddsutrustning, avslutar Mikael Hansson.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.